perjantai 10. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Tuhatyksi wokkia ja paistosta


Vaihe 1: 
Osta kaupasta kaudenmukaisia ja / tai tarjouksessa olevia kasviksia ja juureksia ilman sen suurempaa suunnitelmaa.

Vaihe 2: Muista katsoa joku päivä vihanneslaareihin, mitä niistä syntyisi. Mitkä sopii yhteen? Mitä makumaailmaa haetaan? Mitä tarjotaan lisäksi?

Vaihe 3.
Kuori, silppua, lohko ja pilko. 

Vaihe 4:
Paista öljyssä, kypsennä, mausta ja lappaa napaan.


Kaverina nuudelit ja mustapavut


Meillä syödään viikottain kuvatun kaltaisesti erilaisia wokkeja ja paistoksia erinäisistä vihanneksista ja juureksista. Harvoin niissä mitään sääntöä tai reseptiä on, mutta tiettyjä lainalaisuuksia kyllä liittyen lähinnä kypsymisjärjestykseen ja makujen mätsäämiseen. Sanoisin, että melkein mitä vaan juuresta tai vihannesta voi tai kannatta wokata, paitsi näin äkkiseltään tulee mieleen epäsopivina peruna, bataatti ja punajuuri.






 
Minun todellisuudessa paistosten ja wokkien makumaailmoita on periaatteessa kolme:  

perinteinen  
  • kasvisliemikuutio / aromisuola, mieto yrtti esim. ruohosipuli
  • esim. sipuli, keräkaali, porkkana, paprika, parsakaali

Italia / Välimeri
  • oregano, basilika, timjami, rakuuna ym. yrtit
  • esim. sipuli, valkosipuli, herkkusieni, paprika, kesäkurpitsa, pinaatti

itämainen  
  • soija, viinietikka, inkivääri, chili, kookos
  • esim. sipuli, porkkana, paprika, keräkaali, vihreät pavut 




Muutama yksityiskohta yksittäisistä kasviksista hommaa helpottamaan tai makua parantamaan:
Parsakaali ja kukkakaali kannattaa höyryttää tai keittää vedessä melkein kypsäksi ja lisätä ihan lopuksi mukaan, näin tulee paras kypsyys ja koostumus.
Keräkaali kannattaa suikaloida juustohöylällä, jolloin kaalista tulee tosi ohut ja nopeasti kypsyvä.
Kesäkurpitsa ja valkosipuli ovat erottamaton makupari.
Tomaatti antaa kivaa nesteytystä kypsymistä varten Italialais / Välimerityyppiseen paistokseen lisättynä loppuvaiheessa.
Siemenet antavat kivaa rakennetta ja purtavuutta.
Pinaatti lisätään jo muun ollessa kypsää, pyöräytellään maksimissaan muutaman kerran, että vetäytyy ja menee vähän kasaan.


Lopuksi vielä ohjenuorani wokin maustamisesta:

noin 1 litra suikalotuja vihanneksia
             öljyä paistamiseen
1-2 rkl      soijakastiketta
½-1 rkl      viinietikkaa
1 rkl        ruoko- tai fariinisokeria
             mustapippuria (ja suolaa tarvittaessa).           
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti