Tomaattikeitto on erittäin edullinen, maistuva ja hyvän mielen arkiruoka. Tässä vuosia palvellut resepti kahdella variaatiolla. Pidempään blogia seuranneet huomaavat varmaan minun toistavan itseäni (resepti julkaistu jo maaliskuussakin), mutta tomaattikeittoreseptiä ei voi jättää lihattoman lokakuun sarjasta.
Tomaattikeitto
1 sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
öljyä
4 viipaletta (vehnä)leipää 2,5 dl punaisia linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
8-10 dl vettä1 kasvisliemikuutio
2 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
2 tl (ruoko)sokeria
100 g tuorejuustoa Ei tuorejuustoa
2 tl meiramia tai basilikaa
VEHNÄ-TUOREJUUSTOVERSIO
1. Palottele leipä. Hienonna sipulit, kuullota ja hauduta ölyssä kattilassa.
2. Lisää muut aineet paitsi tuorejuusto ja yrtti. Keitä miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia. Sekottele pohjasta välillä.
3. Soseuta halutessasi, lisää tuorejuusto ja yrtti.TOMAATTI-LINSSIKEITTO
Valmistus edellisen ohjeen kaltaisesti näine lisäyksineen:
- muista huuhdella linssit ennen keittoon lisäämistä
- keittoajaksi riittää 20min
- soseuta halutessasi, rakenne tällöin jauhoisempi.
Voit maustaa keiton hieman
reilulla kädellä eli laittaa 5 valkosipulin kynttä, mustapippuria himpan
enemmän ja vaikka ripaus chilijauhetta.
Moikka taas. Kysyisin, tarkoittaako ohjeessasi oleva "tuorejuusto" Mascaspone-tyyppistä juustoa vai aivan tavallista maustettua esim Bonjour-juustoa? Tein aikaisemmin sienimunakkaan (oli toosi hyvää!), mutta hommasin ihan vartavasten Mascarponea. Nyt tuli mieleen, että jos siihen ja tähän kävisikin meillä jääkaapissa oleva leivän päälle tarkoitettu Bonjour tuorejuusto.
VastaaPoistaMoi!
VastaaPoistaHarvoinpa tässä taloudessa Mascarponella herkutellaan, korkeintaan juhlien yhteydessä. Ihan perustuorejuustolla meillä mennään (Lidl, Philadelphia, markettien merkit jne.), Käytän aina maustamatonta, maustettukin toki käy mutta itse välttelen kaikkea valmiiksi maustettua. Juuri tein taas tätä tomaattikeittoja (linssisuurustettua) ja tuli kyllä hyvää, vaikka itse sanonkin :)