perjantai 24. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Tomaattikeitto



Tomaattikeitto on erittäin edullinen, maistuva ja hyvän mielen arkiruoka. Tässä vuosia palvellut resepti kahdella variaatiolla. Pidempään blogia seuranneet huomaavat varmaan minun toistavan itseäni (resepti julkaistu jo maaliskuussakin), mutta tomaattikeittoreseptiä ei voi jättää lihattoman lokakuun sarjasta.



Tomaattikeitto
Vasemmalla on yli 10 vuoden ajan palvellut reseptirunko eli perinteinen, vehnällä suurustettu ja tuorejuustolla pyöristetty keitto. Sitä ei kannata pakastaa, koska muuttuu rakeiseksi.
Oikealla on variaatio vähempikaloriseen(?), mutta täyttävään, vehnättömään, mausteiseen linssitomaattikeittoon, joka toimii hyvin pakastimenkin kautta.


1       sipuli
4-5     valkosipulinkynttä
        öljyä
4       viipaletta (vehnä)leipää   2,5 dl punaisia linssejä  
1 tlk   tomaattimurskaa
8-10 dl vettä
1       kasvisliemikuutio
2 tl    paprikajauhetta
½ tl    mustapippuria
½ tl    suolaa
2 tl    (ruoko)sokeria
100 g   tuorejuustoa               Ei tuorejuustoa 
2 tl    meiramia tai basilikaa


VEHNÄ-TUOREJUUSTOVERSIO
1. Palottele leipä. Hienonna sipulit, kuullota ja hauduta ölyssä kattilassa.
2. Lisää muut aineet paitsi tuorejuusto ja yrtti. Keitä miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia. Sekottele pohjasta välillä.
3. Soseuta halutessasi, lisää tuorejuusto ja yrtti.


TOMAATTI-LINSSIKEITTO

Valmistus edellisen ohjeen kaltaisesti näine lisäyksineen:
- muista huuhdella linssit ennen keittoon lisäämistä
- keittoajaksi riittää 20min
- soseuta halutessasi, rakenne tällöin jauhoisempi.
Voit maustaa keiton hieman reilulla kädellä eli laittaa 5 valkosipulin kynttä, mustapippuria himpan enemmän ja vaikka ripaus chilijauhetta.

2 kommenttia:

  1. Moikka taas. Kysyisin, tarkoittaako ohjeessasi oleva "tuorejuusto" Mascaspone-tyyppistä juustoa vai aivan tavallista maustettua esim Bonjour-juustoa? Tein aikaisemmin sienimunakkaan (oli toosi hyvää!), mutta hommasin ihan vartavasten Mascarponea. Nyt tuli mieleen, että jos siihen ja tähän kävisikin meillä jääkaapissa oleva leivän päälle tarkoitettu Bonjour tuorejuusto.

    VastaaPoista
  2. Moi!
    Harvoinpa tässä taloudessa Mascarponella herkutellaan, korkeintaan juhlien yhteydessä. Ihan perustuorejuustolla meillä mennään (Lidl, Philadelphia, markettien merkit jne.), Käytän aina maustamatonta, maustettukin toki käy mutta itse välttelen kaikkea valmiiksi maustettua. Juuri tein taas tätä tomaattikeittoja (linssisuurustettua) ja tuli kyllä hyvää, vaikka itse sanonkin :)

    VastaaPoista