sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Herkkuja paprikasta


Paprikan sesonki on vielä käynnissä, erityisesti ulkomaista saa puoli-ilmaiseksi. Paprika on tietysti herkkua sellaisenaan, leivällä tai salaatissa, kevyesti kypsennettynä wokin osasena, mutta se maistuu erityisesti myös valmistettuna. 
 
Paprikaherkkuni top 3: 
  • marinoidut paprikat
  • täytetyt paprikat
  • paprika-tomaattilisäke

Ja reseptit ilman erityistä esihölinää, olkaa hyvät!




Paahdetut ja marinoidut paprikat
Herkullista lisäkkeenä, leivän päällä, salaatissa tai osana noutopöytää. Resepti kirjasta Apukokin keittokirja.

6    paprikaa
2    valkosipulin kynttä
2 tl punaviinietikkaa
     suolaa
     mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Puolita paprikat, poista siemenkodat, siemenet ja valkoiset osat. Aseta leivinpaperille kuori ylöspäin.

2. Kuori ja silppua valkosipulit, laita marinoitumaan viinietikkaan.

3. Paahda paprikoita uunin yläosassa, kunnes pinta alkaa mustumaan kunnolla ja kuori näyttää irtoavalta, arviolta 15-25min. Ota paprikat uunista, laita folio paprikoiden päälle ja anna jäähtyä noin vartin. 

4. Irrota kuoret vetäen sen verran, kun helposti lähtee, suikaloi / kuutioi paprikat isoiksi suupaloiksi. Laita paprikat, valkosipuli-viinietikkaseos sekä suolaa ja pippuria lasipurkkiin. Kääntele sekaisin ja anna marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään.



Makea ja maistuva paprika-tomaattimuhennos
Ihana lisäke pyöryköille ja pihveille, tai sellaisenaan riisin / spelttihelmien kera. Resepti kirjasta Oma Sato - Puutarhurin hyötykasviopas.

   
2-3   sipulia
2-3   valkosipulin kynttä
1 kg  paprikoita (punainen, keltainen, oranssi)
½kg   tomaatteja
      öljyä
1 rkl paprikajauhetta
2 tl  (ruoko)sokeria
      suolaa, pippuria      

1. Suikaloi sipuli, hienonna vlakosipulit, suikaloi paprikat, lohko tomaatit.

2. Kuullota sipuleita öljyssä kasarissa. Lisää paprikat sekä paprikajauhe ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 min.

3. Lisää tomaatit, mausta sokerilla sekä suolalla. Jatka hauduttamista n. 15min. 


Täytetyt paprikat kasvis-sieni-spelttitäytteellä.


Täytetyt paprikat tyylillä "tajunnan virtaa" 

Erityisen suositeltava kasvisruoka lihansyöjille, kunhan vaan täyte on mehukas ja juustoa tarpeeksi. Tarjoa salaatin ja leivän kera.
  • paprikoita haluttu määrä 
1. Puolita paprikat, siivoa siemenistä ja valkoisista osista. Laita pellille kuori alaspäin ja paahda paprikoita 200 asteisessa uunissa vartin verran, kunnes paprikoiden pohjalle alkaa keräytyä hieman nestettä. Valmista sillä välin täyte, "ohje" alla. 

2. Ota uunista, kaada neste pois tai imeytä se talouspaperiin. Täytä paprikat, ripottele halutessasi juustoraastetta päälle ja paista 225 asteisessa uunissa vielä 15-25min riippuen täytteestä.


Täyte (suluissa määrä 4 paprikalle eli 8 puolikkaalle)
  • haluamiasi kasviksia suikaloituna tai raastettuna, esim. sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa, sieniä, paprikoita, porkkanaa, kukkakaalisilppua. (Reilu puoli litraa silputtua / raastettua kasvista)
  • kypsäksi keitettyä riisiä, spelttihelmiä, ohraryynejä tai quinoaa (1½dl)
  • suolaa, (½) liemikuutio, pippuria, kuivattuja yrttejä kuten basilikaa, oreganoa, timjamia, meiramia tai miksei rakuunaakin.
  • juustoraastetta ja/tai tuore- tai sulatejuustoa (75g)

1. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla, lisää suikaloidut ja pilkotut kasvikset, kypsentele. Mausta tarpeeksi ja maistele.

2. Lisää kypsäksi keitettyä riisiä tms. sekä valitsemaasi juustotuotetta sen verran, että täytteestä tulee mukavan tahmeaa ja paremmin koossa pysyvää. Voit jättää juustoraastetta päälle ripoteltavaksi.

3. Täytä paprikat, paista 225 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen ruokailua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti