lauantai 18. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - lätyt ja pannarit


Koulujen ja päiväkotien pinaattilättypäivät taitavat ovat edelleen tosi suosittuja. Samaa konseptia on kiitollista pyörittää kotosalla, joko lättyinä tai helpommin pannareina. 


Ruokaisat lätyt ja pannarithan ovat perinteisesti niitä pinaattisia. Tämän lisäksi porkkanaiset uppoavat hyvin ja lehtikaali - tuo superfood - menee ihan täysillä pinaatista, jos sanaa lehtikaali ei uskalla ääneen lausua. Lättyjen kyytipoikana perinteisesti puolukkahillo tai puolukka-omenasose sekä jotain vihreää ja tuoretta. Raejuusto on myös hyvä lisäke tuomaan lisää ruokaisuutta.


Pinaatti-, porkkana- tai lehtikaalilätyt
noin 30 pikkulättyä

3      munaa
6 dl   maitoa
2-3dl  jauhoja (vehnää ja/tai spelttiä, laitan osan täysjyvää)
1 tl   suolaa
1 rkl  öljyä

PORKKANALÄTTYIHIN 2-3 kpl porkkanaa raastettuna
PINAATTILÄTTYIHIN 1ps pakastepinaattia sulatettuna
LEHTIKAALILÄTTYIHIN noin 3dl lehtikaalisilppua.

1. Kuori ja raasta porkkana / sulata pakastepinaatti /silppua lehtikaali ilman lehtiruoteja pieneksi silpuksi.
2. Riko munien rakenne rikki, lisää puolet maidosta ja suola. Vatkaa jauhot hyvin sekaan, lisää loppu maito, öljy ja pinaatti/lehtikaali/porkkanaraaste.
3. Anna taikinan turvota jääkaapissa vähintään ½ tuntia.
4. Paista pienessä määrässä öljy-voiseosta lettupannulla.



Jokaiselle oma pino, niin ei tuu riitaa..

 
Pinaattipannari on perheemme klassikkoresepti. Pellillinen valmistuu iltasella seuraavaa päivää varten ja tällä on pelastettu monet ns. lentävät ruokailut kunkin aikataluun sopivaksi.

1 ps   pakastepinaattia
2      munaa
8 dl   maitoa
5 dl   jauhoja (vehnää ja / tai spelttiä, laitan osan täysjyvää)
1 tl   suolaa
2-3rkl sulatettua voita / margariinia

1. Sulata ja valuta pinaatti.
2. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään.
3. Kaada leivinpaperille uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa noin 30min.

HUOM!! Jos uunipeltisi on kovin iso, voit tehdä 1½ kertaisen annoksen. 




2 kommenttia:

  1. Tämä resepti tuli kuin tilauksesta; meillä tarvittaisiin juuri tuollaista pinaattipannaria, kun porukat on eri aikaan harrastuksissa ja kahdelle pitäisi antaa mukaan jotain syötävää ennen iltakotiutimista. (En ole tiennyt, että pinaattilettuihin voi käyttää kaupan pakastepinaattia noin helposti!).
    Ps. Uunijuureksista tuli aivan mahtavia! Punajuuripalasiin laitoin ehkä vähän liian paljon suolaa, mutta ensi kerralla tiedän sopivan määrän. Hassua, kun tuntuu että olisin saanut uuden rinnallakulkijan, joka opastaa että laitapa kuule sille perheellesi tällä tavalla sapuskat niin on edullista, terveellistä ja hyvää. Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Mervi, mikä liikkis kommentti, melkein syrämestä otti ylisanat! Älä nyt kuitenkaan kaikkea purematta niele ;), mielipiteeni ja tapani ovat täysin subjektiivisia, mutta eivät kai ihan pöllöjä. Pysy kuulolla ja iloisia inspiraation hetkiä sinne!

    Aikoinaan tuli tehtyä paljon jauhelihapannaria pinaattisen lisäksi, kokeilepa tätäkin http://www.k-ruoka.fi/reseptit/jauheliha-perunasosepannari

    VastaaPoista