keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - inspistä kasvisruokiin


Saakutin atk uhkaa nitistää blogin päivittämistä parhaansa mukaan. Vaikkei kuvani mitään laatumatskua olekaan, on vaikea silti postata ilman niitä. Täytyy nyt vähän soveltaa sitten.


Parhaat inspikset ruoanlaittoon tulee kahdesta reseptikirjoista ja blogeista. Lihattoman teemassa kokoan omat parhaiksi kokemani lähteet, joista löytyy varmimmin hyviä kasvisruokareseptejä. Olen aikamoinen reseptikriitikko ja mikä tahansa ei mene seulasta läpi. Arvostelun kohteena resepteissä on
 • maku ja ruoan koostumus (tässä olen yllättävän usein ruokakunnan kriittisin: vaikka olen kaikkiruokaisin, olen resepteiden suhteen varsinainen besserwisser ja ikityytymätön)
 • raaka-aineiden hinta
 • raaka-aineiden tavallisuus ja mahdollisimman pitkälle kaapista löytyvää
 • raaka-aineiden ravintoarvot (vehnä, sokeri ja puolivalmisteet esim. ruokakermat vähintäänkin minimiin)
 • ravintoarvojen balanssi, kasvisruoissa mielellään proteiinin lähde mukana reseptissäInspiroivimmat kirjat kasvisruoanlaittoon ovat itselleni olleet 
 • Emäntänä Olga: tämän kirjan reseptien ansiosta kasvisruokien menekki kasvoi perheessämme merkittävästi. sSosittelen kirjan reseptejä erityisen lämpimästi lihansyöjien kasviskokeiluihin: suurin osa resepteistä on moneen makuun sopivia ja riittävän tavallisia. Plussaa kauniista kuvista ja yksinkertaisista raaka-aineista.
 • Apukokin keittokirja: Inspiroivia (kasvis)ruokareseptejä ja plussaa kannustuksesta lasten kanssa kokkailuun ja makumaailman laajentamiseen.
 • Syömään - kotiruokien parhaat: Sekasyöjän ehdoton perusopus, joka kannustaa kasvisten käyttöön jokaisella aterialla, ohjeiden ravintoarvoihin voi luottaa. Kirjan resepteillä tulee aina hyvää ruokaa!! 


Takuuvarmimmat kasvisruokareseptit olen löytänyt erityisesti näistä blogeista:

 • Chocochili: Todella maukkaita vegaanireseptejä. Osassa reseptejä eksoottisempia raaka-aineita, mutta myös ihan perusjampan kaapista löytyvää. Takuuvarmat maut.
 • maku.fi tulee usein tsekattua ja kokeiltuakin.


Viimeiseksi täysin subjektiivinen mielipiteeni kaupallisista S- ja K-ryhmän reseteistä: S-ryhmä voittaa 6-0. S-ryhmä panostaa hyvään reseptiin (=makuun) ja perusraaka-aineisiin, K-ryhmä Pirkka-tuotteiden mainostamiseen ja trendeihin ruoan maun, hinnan ja järkevyyden kustannuksella. 


Mistä te saatte parhaat inspikset ja mitkä olette kokeneet parhaiksi reseptien lähteiksi? t. Utelias
 

3 kommenttia:

 1. Mä pidän myös Martan kasviskeittiökirjasta. Vegaanisia kasvispihvien ohjetta en oo löytänyt, onko sinulla tietoa mikä kävisi kananmunan sijaan? Ja vielä; onko sinulla kokemuksia hernerouheen käytöstä?

  VastaaPoista
 2. Olen Marttojen kirjaa joskus myös kirjastossa selaillut, mutten ole lainannut. Marttojen reseptit ovat kyllä aika takuuvarmoja, että varmasti hyvä suositus.
  Kananmunan korvaamista voi koittaa soijajauhoilla, koossa pysyminen riippuu myös pihvien muista aineista ja paistotavasta (uuni helpompi, mutta pannupaisto herkullisempi).
  Hernerouhetta en ole kokeillut, törmännyt kyllä mm. pihviresepteissä, houkuttelisi kokeilla kyllä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksestasi. Minut sai suuntaamaan kasvisruokaa kohti oma eläinsuojelija kasvissyöjä lapseni. Lapset tunnetusti avartaa vanhempiensa maailmankuvaa.

  VastaaPoista