perjantai 17. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Uunijuureskavalkadi


Uunijuurekset ja -kasvikset menevät vähän samaan kastiin wokkien ja paistosten kanssa. Kurkataan jääkaapin alaosaan ja haalitaan 2-4 laatua sopivat määrät. Uunikasviksissakin saa käyttää mielikuvitusta. Tosin täytyy todeta, että perinteinen setti on uunijuureksissa kyllä aika voittamaton, mausteeksikaan ei oikeasti tarvita suolaa ja pippuria kummempaa. Tässä muutamia kännykän kuvavirrasta poimittuja uunijuures-settejä:

Suomisetti eli perinteiset uunijuurekset
- perunaa, porkkanaa, lanttua ja punajuurta
- öljyä, suolaa, pippuria myllystä
 
 Sitä sun tätä - kasvikset
- perunaa, parsakaalia, paprikaa
- oliiviöljyä, suolaa, pippuria, Välimeren tai Provencalen yrttisekoitusta

Pestomarinoidut kasvikset
- bataattia, punasipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja parsakaalia
- öliiviöljyä, suolaa, pippuria. Pesto lisätään paistuneisiin kasviksiin, tarjotaan lämpimänä tai kylmänä pestossa muhittuaan muutaman tunnin.
- jos haluaa hifistellä, kasvikset voi kypsennellä kullekin parhaalla tavalla: parsakaali höyryttämällä, kesäkurpitsa-sipuli-paprika pannulla ja vain bataatti paahdettuna uunissa. Toki kaikki voi lykätä uuniinkin, mutta näin kypsyydet tuli perfect.Valmistus
1. Kuori ja pilko ainekset reippaan kokoisiksi paloiksi. Perunaa ja porkkanaa ei tarvitse kuoria, perunaa ei edes kannata! Porkkana on makuasia..
2. Sujauta kasvikset muovipussiin (esim. kaupan vihannespussi), heitä perään suolaa, pippuria ja mahdolliset muut mausteet, pyörittele sekaisin.
3. Lisää pussiin öljyä muutama ruokalusikallinen riippuen kasvisten määrästä, pyörittele tasaisesti kasviksille.
4. Kypsennä 225 asteisessa uunissa 30-60 minuuttia. Eri kasvikset kypsyvät eri ajassa: esim. ylimmän kuvan juurekset vaativat tunnin ajan, keskikuvan kasvikset on lisäilty kyspymymisjärjestyksessä: perunat ensin yksin ainakin vartin verran, loppuajaksi paprikat ja parsakaali.

  • Uunikasvikset ovat parhaimmillaan liha-, kala- ja kanaruokien sekä kasvispullien ja pihvien lisäkkeenä perunan/riisin/pastan sijaan.
  • Jäljelle jääneet kasvikset maistuvat kylmänä lisäkkeenä.
  • Jäljelle jääneet perinteiset uunijuurekset kietoutuvat muusiperunan kanssa juuresmuusiksi, vinkki täällä.

2 kommenttia:

  1. Minä kirjoitin kommenttini vahingossa tuohon edelliseen ruokaan (jota kyllä polttelee myös kokeilla...). Eli nyt on ohjeesi mukaiset uunijuurekset pellillä paistumassa :) Olisi kiva kuulla vielä enemmän kommentteja lapsiltasi; mikä maistuu jne. Koska minulla kotona suunnilleen samanikäinen poika samoilla lihaorientoituneilla ruokatoiveilla. Mukavaa iltaa sinne! Ensi viikolla aion kokeilla lasagneasi.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti juurekset maistui! Olen lisännyt tunnisteen skeptikon pupunruoka, joiden perusteena on siis tuo skeptikkonuorikko, muitakin kyllä menee vaihtelevalla menestyksellä. Kiitos ideasta, voisihan toteuttaa teinien kanssa jonkun tekstinkin suosituista kasvispöperöistä tms.

    VastaaPoista