tiistai 14. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Lasagnehuijaus


Soijarouheesta valmistetut ruoat ovat kuuluisia siitä, että niillä pystyy huijaamaan paatuneimpiakin lihansöyjiä. Näin kävi vuosi sitten pahaa aavistamattomille vieraille. Tässä erinomainen, mehukas ja maukas lasagneresepti (Olga Temosen kirjasta Emäntänä Olga). 


Kyllä kelpas.

Soijalasagne

Punainen kastike

2      sipulia
1      valkosipulin kynsi
       reilusti oliiviöljyä
1½cm   pala tuoretta chiliä tai chilijauhetta
3 tl   paprikajauhetta
3 dl   tummaa soijarouhetta
2-3 dl vettä 
 
3 tl   kuivattua oreganoa
1 rkl  (intiaani)sokeria
2 tlk  tomaattimurskaa
1½     kasvisliemikuutiota

Valkokastike
8 dl   maitoa
150g   sulatejuustoa (esim. voimakas Koskenlaskija) 

       Täysjyvälasagnelevyjä 

1. Silppua sipulit, puhdista chilipalko siemenistä ja silppua pieneksi. 
2. Kuullota sipuleita hetki öljyssä, lisää chilisilppu ja paprikajauhe ja paista hetki että maut "irtoaa". Lisää kuiva soijarouhe ja paista hetki, lisää öljyä tarvittaessa. Lisää vettä parissa erässä siten, että vesi imeytyy kokonaan soijarouheeseen.
3. Lisää tomaattimurska ja loput mausteet, anna kastikkeen hautua 5-10 minuuttia.

4.Kaada maito paksupohjaiseen vuokaan, pilko sulatejuusto sekaan ja kuumenna kunnes juusto on sulanut.
5. Lado uunivuoan pohjalle molempia kastikkeita ja lasagnelevyjä niin, että viimeiseksi pinnalle jää reippaati kastikkeista. 
6. Paista 225 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. 


Vinkki!!
Kyseinen soijakastike sopii hyvin myös kesäkurpitsalasagneen, jota olen onnistuneesti valmistanut tällä reseptillä. Jauhelihakastike korvataan siis yllä olevalla soijaoruhekastikkeella, valkokastiketta ei kesäkurpitsalasagneen tarvita.

2 kommenttia:

  1. Tämän postaussarjan jälkeen en pysty enää väittämään, etten tiedä mitä kasvisruokia voisi tehdä! Aivan mahtava. KOkeilin niitä kikhernepihvejä, ja niistä tuli oikein hyviä. Jopa lapsi söi niitä erittäin hyvällä halulla. Mutta en onnistunut pannulla paistamisessa hirveän hyvin, niistä tuli vähän oudon näköisiä ja mustahkoja, vaikka maku oli ihan ok. Tein osan uunissa, ja ne taas onnistui hyvin. Olikohan mulla liian vähän rasvaa? Miten olet taikinan muotoillut, käsin ensin vai lätkäissyt vaan suoraan pannulle kökkäreen taikinaa? Luulen että mun taikinasta tuli myös liian tiivistä, koska liotin herneet itse ja niitä tuli tuplamäärä... joten piti tuplata myös muut ainekset, tosin voi olla että resepti meni vähän sinne päin siinä vaiheessa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ilahduttavasta kommentista! Toivoinkin, että joku saisi inspistä ja tosiaan kyllä niitä kasvisruokia onkin, kun alkaa kelaamaan. En turhaan lisännyt tunnistetta "skeptikon pupunruoka" kun teilläkin pienelle ihmiselle maistui. Luonnoksissa on koko loppukuulle otsikoita, harmittaa vaan vähän kun kaikkiin ei ole kuvia enkä nyt vaan näitä postauksia varten viitsi ruveta kaikkia tekemään..

    Täytyy käydä tarkentamassa kikhernepihvien reseptiä pihvin muotoilun, koon ja paistamisen osalta. Märin käsin muotoilu onnistuu hyvin. Pihveistä kannattaa tehdä melko pieniä, että pysyvät koossa. Pyöritäin tiukasti palluraksi ja sitten litistän paksuhkoksi pihviksi, halkaisiljataan noin 5-7cm. Öljy-voiseosta saa olla aika reilusti ja paistaa kannattaa melko miedolla lämmöllä.

    VastaaPoista