perjantai 4. heinäkuuta 2014

Tomaattiaika


Suomalaisia tomaatteja on saanut edullisesti jo jonkin aikaa, mutta tämän päivän 0,79€ / kg oli pohjanoteeraus, hyvässä mielessaä. Suosin kauden kasviksia pääasiassa ekologisista syistä, mutta hinta on kyllä myös aika hyvä mittari siihen mikä on milloinkin hiilijalanjälkitietoista.





Tomaatit on kertakaikkiaan ihastuttavia, mutta perinteisten salaatin, leivänpäällisen ja sellaisenaan syömisen lisäksi tomaatista on moneksi. Olen kirjoitellut aikaisemmin jo vakiintuneen pastakastikereseptini, johon saa upotettua säkillisen tomaatteja. Ihastuttavaa on myös tomaatti-fetapiirakka. 

Mikäli tomaatteja on reippaasti, pastakastikkeen lisäksi suosittelen ehdottomasti tekemään monikäyttöisiä ja kertakaikkiaan herkullisia uunipaahdettuja tomaatteja. Reseptejä ja tapoja on monia: voi tehdä isoista tai kirsikkatomaateista, tomaatit voi puolittaa tai siivuttaa, paistoaika olla lyhyt ja lämpötila korkea tai päinvastoin paistaa pitkään mutta miedolla lämmöllä. Mausteissa voi säätää oman maun mukaan ja ne voi sijoittaa tomaattien päälle tai alle. Tomaatit voi säilöä paahduttuaan "litraan" öljyä tai vain sellaisenaan. 


Päällä ollessa yrtit kuivahtavat.


Yrttien ollessa tomaattien alla, maut pääsevät paremmin irti ja tomaatit muhivat makuliemessä.
 

Jaan itselleni mieluisimman tavan, mutta eipä kai lopputuloksissa oikeastaan paljoa eroa ole, koska mausteiden mittasuhteet ja tomaattien ominaisuudet ym. epäluonnollinen vaikuttaa kuitenkin aina.

Uunipaahdetut tomaatit (uunipellillinen)

tomaatteja (ehkä reilu 10 uunipellille?)
2-3 rkl oliiviöljyä
pippuria
suolaa
(ruoko)sokeria
timjamia ja/tai rosmariinia (mieluiten tuoretta, mutta kuivatut käyvät myös)
(2-3 valkosipulin kynttä)

1. Siivuta tomaatit kolmeen osaan. (Siivuta valkosipulinkynnet ohuiksi).
2. Leivinpaperi korkeareunaiselle pellille. Levittele leivinpaperille öly, mausteet, yrttien oksat (ja valkosipulin kynnet). Lado tomaatit maustepedin päälle ja voit valella tomaattien pinnat vielä kevyesti öljyllä.
3. Laita tomaatit 200 asteiseen uuniin vartiksi. Pienennä lämpä 150 asteeseen ja anna muhia 1,5 tuntia. 
4. Nostele tomaatit varovasti lasipurkkiin, nakkaa tuoretta basilikaa halutessasi antamaan väriä ja makua. Kaada leivinpaperille jäänyt liemi purkkiin.


Uunipaahdetut tomaatit maistuvat sellaisenaan ruoan lisäkkeenä, salaatissa, leivän päällä tai suoraan purkista naposteluun. Voisin kuvitella, että pizzassa joko kastikkeeksi soseutettuna tai täytteenä toimivat myös loistavasti.

2 kommenttia:

  1. Miten pitkään noi säilyy öljyssä, jos desinfioi purkit ja pistää umpioon?

    VastaaPoista
  2. Luulisi nyt viikon pari säilyvän hyvin, mutta meillä nuo ei ole koskaan niin kauaa kaapissa kerinneet lojumaan :) En löytänyt nopealla googlailulla enkä omasta reseptikirjastani vastausta kysymykseesi, mutta jos en aivan väärin muista, Teresa Välimäen kirjassa Purkissa oli hyvin säilymisajat mm. tällekin herkulle.

    VastaaPoista