Tomaattikeitto on kerta kaikkiaan mukava ruoka.
Arkinen, mutta maukas.
Edullinen, mutta ravitseva.
Täyttävä, mutta terveellinen.
Esittelen tässä neljä tomaattikeittoani, jotka kaikki ovat maultaan erinomaisia, mutta eroja on ravintosisällöissä ja myös pienissä määrin maussa. Tomaattikeittoresepti siis joka lähtöön, silvuplee.
Peruskeitto kahdella variaatiolla
1 sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
öljyä
4 viipaletta (vehnä)leipää 2,5 dl punaisia linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
8-10 dl vettä1 kasvisliemikuutio
2 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
2 tl (ruoko)sokeria
100 g tuorejuustoa Ei tuorejuustoa
2 tl meiramia tai basilikaa
VEHNÄ-TUOREJUUSTOVERSIO
1. Palottele leipä. Hienonna sipulit, kuullota ja hauduta ölyssä kattilassa.
2. Lisää muut aineet paitsi tuorejuusto ja yrtti. Keitä miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia. Sekottele pohjasta välillä.
3. Soseuta halutessasi, lisää tuorejuusto ja yrtti.
TOMAATTI-LINSSIKEITTO
Valmistus edellisen ohjeen kaltaisesti näine lisäyksineen:
- muista huuhdella linssit ennen keittoon lisäämistä
- keittoajaksi riittää 20min
- soseuta halutessasi, rakenne tällöin jauhoisempi.
Voit maustaa keiton hieman reilulla kädellä eli laittaa 5 valkosipulin kynttä, mustapippuria himpan enemmän ja vaikka ripaus chilijauhetta.
Gonzon tomaattinen sipulisoppa
on keitoista suuritöisin ja aikaavievin, mutta erittäin maukas vaikka viikonlopun ruoaksi tai vieraille tarjottavaksi. Tässä keitossa sattumia ei soseuteta eli mikäli ruokailijoissa on nirppanokkia, he huomaavat taatusti sipulit ym. sangen epäilyttävät yksityiskohdat. Näistä tomaattiketoista tämä on kuitenin kaikista maukkain, sanoisin.
1 pkt pekonia
4-5 isoa sipulia
1 rkl öljyä
1 rkl voita
2 tl haluamaasi sokeria1 tl (savu)paprikajauhetta
8 dl vettä
1 kpl kana- tai kasvisliemikuutio
½ tl mustapippuria
1 tlk (luomu)tomaattimurskaa
(krutonkeja, tuoretta basilikaa, parmesaania pinnalle)
2. Kuumenna pekonia keskilämmöllä, ota osa sivuun josa haluat jättää pinnalle koristeeksi.
3. Lisää lämpöä, lisää öljy ja voi ja sipulit. Kuullota 5min. Lisää sokeri ja jatka hauduttamista keskilämmöllä n. 20 min.
4. Kaada sekaan paprikajauhe, vesi, tomaattimurska ja muut mausteet. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä 30-40 min. Sekoita välillä. Tarkista maku ja tarjoile halutessasi krutonkien, parmesaanin ja / tai pekonisilpun kanssa.
Tomaattinen saattohoitosoppa
Tämä soppa saa sakeutensa kaapista löytyvistä juuresten jämistä. Makua ja luonnetta antaa savupaprika. Lasten arkisuosikki.
Resepti.
Tyo vehnäleivällä sakeutettu tomaattikeitto on niin klassikko, sitä on itsekin tullut tehtyä :)
VastaaPoistaMun ehdoton suosikki linssikeittoa tehdessä on chili-tomaattimurska ja vähän kookosmaitoa. Siitä tulee ihanan lempeän tulista. Ja todella täyttävää.
Kiva lukea näitä sun ruokajuttuja!
Klassikko kyllä tosiaan, Yhteishyvän resepteistä on moni jäänyt vakkariruoiksi. Oon karsastanut noita maustettuja tomaattimurskia yhden yrttimaustetun kokeiltuani, maku oli jotenkin teennäinen ja outo. Ehkä toi chili voisikin toimia, täytynee kokeilla. Linssikeitto tarvii vähän enemmän maustetta eli uskon siihen kyllä sopivan.
VastaaPoistaTulepa kommentoimaan jos uskallat reseptejä kokeillakin. En tänne kyllä huonoja laita ;)