lauantai 7. joulukuuta 2013

Krääsättömän joulun muunnos




Moni lahja päältä kaunis.



Perinteissä pysyvänä suomalaisena omaan jouluuni kuuluu lahjojen antaminen. Kulutustietoisuuteen pyrkivälle joulunaika on kuitenkin omiaan aiheuttamaan päänvaivaa ja / tai huonoa omaatuntoa. Minulle lahojen antaminen on oikeasti tärkeää ja kivaa, mutta en voi kieltää, etteikö niiden hankkimiseen liittyisi joskus myös ikäviä tuntoja. Täytettäviä kriteerejä on niin paljon: saajalle mieluinen, tarpeellinen, käyttöä kestävä sekä ekologisesti järkevä, iloa tuottava ja omiin resursseihin sopiva. Usein vain noiden kaikkien kriteerien täyttäminen yhtäaikaisesti on mahdotonta ja toisaalta en voi olla varma tykkääkö lahjan saaja siitä sitten kuitenkaan. Plääh - vaikeeta. Taidan ottaa prokkiksen vähän liian tosissani.







Olen pyöritellyt päässäni kriteerit lahjahankinnoille välttääkseni stressiä, säästääkseni aikaa sekä kaupoissa kiertelyä. Laadin siis kriteerit, teen lahjavalinnan niiden perusteella ja kaupassa / netissä hoidan vain ostamisen. Eli en lähde kauppaan miettimään, mitä sille ja sille ihmiselle haluaisin antaa.


Päädyin seuraavaan listaan ja jokaisen lahjan tulisi täyttää mielellään kaksi, mutta vähintään yksi kriteereistä:
- saajan toive
- arjen käyttötavara
- tuote lisää ihmisen aktiivisuutta tai sosiaalista elämää
- aineeton
- herkku
- paikallinen ja/tai suomalaisen pienyrittäjän tuote
- itse tehty tai kierrätetty.




Kulutusjuhla?

Joku saattaa asettaa minulle muutamia diagnooseja em. listan perusteella, siitä vaan! Täytyy kuitenkin sanoa, että lahjahankinnoista plussan puolelle selvittyäni koin kriteerit erittäin toimiviksi ja kauppojen notkuvat hyllyt eivät aiheuttaneet valinnanvaikeuksia kun hankinnat oli etukäteen lukkoon lyöty.





Nyt on jäljellä vielä se kivoin osuus eli pakettien askartelu ja lahjan antaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti