Klo 16.30 kotikeittiön noutopöytä torstaina 19.9.2013:
jauheliharisotto - kaalimix - salaatti
Jauheliharisotto -reseptini on yli 10-vuotias Yhteishyvän ruokaliitteestä napattu luotto-ohje, joka opetti minut pois kuivan ja mauttoman risoton tekemisestä. Alkuperäiseen reseptiin kuuluu hernemaissipaprika -niminen vihannes, mutta jätin sen tällä kertaa pois ja söytiin vihreetä muussa muodossa. Olen valmistanut erinäisiä risottoja tällä periaattella monenlaisten ruokien lisukkeeksi jättämällä lihan pois, lisäämällä kaapin tarjonnan ja mielihalujen mukaan vihanneksia ja mausteita.
Kaikenmaailman yön yli marinoituneet kasvikset ja juurekset ovat arkiruokailumme aina vain yleistyvä ilmiö. Ne ovat
- loistokas kasvislisäke
- edullista ja täyttävää
- heti valmiina pöytään muhittuaan mukaviksi edelliseltä illalta
- erinomainen eväs töihin
- mausteisuus ja kasviksen oman maun mietous helpottaa lähtökohtaisesti kasvisvastaisen henkilön riskiä pitää jostain terveellisestä.
Jauheliharisotto
1-2 sipulia
öljyä
3 dl riisiä (täysjyvä-, riisi-kaura tms.)
1-1½ lihaliemikuutiota
7-8 dl vettä
400g jauhelihaa
1 tl currya
1 tl basilikaa
1 tl suolaa tai yrittisuolaa
Halutessasi 1ps hernemaissipaprikaa
TAI 1 tuore paprika pilkottuna + 1ps pakasteherneitä.
1. Silppua sipuli. (Kuutioi paprika).
2. Kuullota sipulit öljyssä kattilassa.
3. Lisää riisit, kuullota hetki ja lisää vesi erissä. Lisää liemikuutiot ja anna kiehua kypsäksi kannen alla.
4. Ruskista jauheliha. Lisää mausteet ja halutessasi vihannekset.
5. Lisää jauheliha riisin sekaan loppukypsymisen ajaksi.
Marinoidut kaalin kukinnot
pienehkö kukkakaali
parsakaali
tuoretta ruohosipulia (jos löytyy)
3 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl punaviinietikkaa
2 tl sinappia
suolaa, pippuria
oreganoa tai muuta kuivaa yrttiä
1. Keitä kaalien kukinnot suolavedessä, jätä vähän rapsakoiksi.
2. Sekoita marinadin ainekset hyvin sekaisin.
3. Sekoita keskenään valutetut kaalinkukinnot, silputtu yrtti ja marinadikastike. Annan maustua muutaman tunnin, mieluiten seuraavaan päivään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti