keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Perunasalaatti arkeen ja juhlaan


Surkean sään uhmatessa Vappupäivän ulkoilua mukavuudenhalu voitti ja piknik aikaistettiin. Vappuaaton perhepäivällinen hoidettiin Aurajoen rannalla viltin päällä ja aika kivaa oli! Töistä kotiin palattua pistettiin porukalla eväät kasaan ja kaarrettiin keväiseen kaupunkiin aistimaan kevättä ja vappumeininkiä.







Perunasalaattipäivityksiä ja linkityksiä ei ole pystynyt viime päivinä netissä välttämään, joten menköön tämä samaan kasaan. Perunasalaatti on kyllä erinomainen sapuska ympäri vuoden: tosi nopea ja älyttömän hyvä lounas arki-iltaan kun tekee edellisenä iltana maustumaan ja lisäksi mitä mieli tekee, esim. jotain seuraavista:
  • salaattia, kurkkua, paprikaa yms. vihreetä
  • fetaa, rae- tai aurajuustoa
  • pyöryköitä tai muuta tuhdimpaa pannulla (lämmittämisenkin voi skipata)
  • (savu)lohta tai kypsää broileria
  • tähteiksi jääneet uunijuurekset/-kasvikset
  • marinoidut kasvikset, balsamicopunajuuret, suolakurkku, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit ym. 

Toki perunasalaatti sopii upeasti vieraille tarjottavaksi salaattipöydässä tai piknikille.

Käytän kahta perunasalaattiversiota: öljymarinadiversioon on aina aineet kaapissa, kermaviiliversioon täytyy yleensä muistaa varautua, mutta on vähäkalorisempi. Tässä molemmista erinomaiset reseptit, olkaa hyvät ja ihanaa arkea tai juhlaa kullekin!


Perunasalaatti, uunipaahdetut tomaatit, salaattia ja sitruunamuffinssit. Piknikin paras hetki kuitenkin tyttären pyyntö "otetaanks yhtäreitä?". Ja niin otettiin.



Perunasalaatti (öljymarinadi)

1 kg    perunoita


Marinadi:
1 dl    oliiviöljyä
1/3 dl  valkoviinietikkaa tai valk. balsamiviinietikkaa
        reilusti mustapippuria
2 tl    suolaa
1,5 rkl Provencen yrttisekoitusta 
        (timjami, oregano, oregano, rosmariini) 

1. Pese ja keitä perunat kuorineen. Jäähdytä ja pilko kuutioiksi.
2. Sekoita marinadin aineet, sekoita perunoiden joukkoon.
3. Anna marinoitua vähintää muutaman tunnin, mielellään seuraavaan päivään.


Perunasalaatti (kermaviilillä)

1 kg    perunaa
1       iso hapan omena
1       suolakurkku
½       (puna)sipuli
        (ruohosipulia)

1 prk   kermaviiliä (ei rasvaton)
1 tl    tujua sinappia
1 tl    valkoviinietikkaa
1 tl    juoksevaa hunajaa
        suolaa
        reilusti mustapippuria

1. Pese ja keitä perunat kuorineen. Jäähdytä ja pilko kuutioiksi.
2. Silppua sipuli pieneksi silpuksi, suolakurkku pieniksi kuutioiksi ja omen niin ikään melko pieniksi paloiksi. (Silppua ruohosipuli).
3. Sekoita kastikkeen aineet ja sekoita kaikki aineet keskenään. Anna maustua vähintään tunnin verran, mieluiten seuraavaan päivään. 


2 kommenttia:

  1. Auts, nyt rupesi tekemään mieli perunasalaattia! En viettänyt Vappua mitenkään joten sitä ei tullut syötyä silloin. Huomenna kaupasta tarttuu kyllä mukaan alemman reseptisi mukaiset ainekset. Kiitos resepteistä!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä :) Voin kyllä suositella, on huippuhyvää ja ruokaisaa!

    VastaaPoista