sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Omasta maastaHanskat naulassa.
Piha se on pienikin piha! Taas kevään tultua kiitän, että asun sentään rivarissa. Työmäärä ei nujerra yhtä aikuista ja maantasalla asuminen sekä oma nurmikkoläntti on kuitenkin eri asia kuin korkeuksissa hilluva parveke. Minulle takapihan kolme tärkeintä funktiota ovat 
  • ulkosalla syöminen, lukeminen, kortin pelaaminen, seurustelu ym. oleilu
  • hyötykasvien viljely omiin tarpeisiin kesäkaudella ja pienissä määrin talven varalle
  • kivaa katseltavaa
 
Viime kesä alkoi edellisen asukin jäljiltä rempallaan olevan pihan saattamisella johonkin ruotuun ;) Laitoin suuret linjat kuntoon: tuijien siirto pois ikkunan edestä, räjähtäneiden ruusupuskien tuhoaminen tuijien tieltä, hyötypenkin perustus, pensaiden sekä niiden alustojen setvintä ja kuistin laattojen suoristus. 
Kesäkukkahommat ym. kaunistukset jäivät edelliskesänä krouvimpien hommien jalkoihin, mutta tänä kesänä olisikin tarkoitus panostaa enemmän sitten tuohon silmän ilo -osastoon pienen laatoitushomman lisäksi. Harkitsin vakavasti viljelypalstan vuokraamista tälle kesälle, mutta kesän kalenteriin on ilmestynyt kaikkea mukavaa kodin ulkopuolista touhua, että voisi tulla liikaa ressiä palstasta. Puutarhurina olen muutenkin sellainen alkuun innokas mutta loppua kohden hyytyvä, joten taidankin lisätä hyötyviljelytilaa säkkikokeilulla. 
Hyötyviljelyni ei ole repertuaariltaan laajaa, vaan omiin tarpeisiini täsmäiskut: mitä haluan syödä, helppohoitoista, mitä tulee oikeasti käytettyä ja mitä viljelemällä säästän kauppalaskussa ja hiilijalanjäljessä. Ehdottomasti tärkeimmät herkut ovat perusyrtit, salaatit ja raparperi. Halusin täksi vuodeksi ottaa muutaman uuden kasviksen kokeiluun, joita tulee kannettua kaupasta keittiöön ja viljely ei vaadi hortonomin tutkintoa. Puutarhurina oikaisen esikasvatuksen ja tönttään siemenet suoraan maahan. Pinaatti lähti juuri itämään, tämän vuoden ekakertalaiset kesäkurpitsa ja lehtikaali saavat vielä odottaa lämpimämpiä ilmoja.


Raparperin kesästartti ja pinaattirivi.


Onko Sinulla kokemuksia säkkiviljelystä? Homma kuulostaa hauskalta ja realistiselta, mutta vinkkejä otetaan vastaan!
 

2 kommenttia:

  1. Tänä vuonna meilläkin on tarkoitus taas panostaa puutarhaan. Taloa on jo rempattu useampi vuosi ja piha on jäänyt vaille huomiota. Kevään ensimmäisen raparperikiisselin tein eilen. Varret oli vielä aika lyhyet, mutta kasvi on niin iso, ettei reilun parinkymmenen varren vähennys siinä vielä näkynyt.

    VastaaPoista
  2. Oho, onpa teillä tosi aikanen raparperi ja satoisa! Siitä taitaa olla kesän kasvukaudella ihan riesaksikin asti, jos ei jaksa koko ajan olla kiisseleitä ja piirakoita laittamassa :) Äitini on laittanut omastaan aivan ihanan kesäistä raparperi-sitruunamehua ja kestäähän raparperi toki pakastamisenkin hyvin.

    VastaaPoista