keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Lähimatkailua osa 2 - Turusta Saloon by bike


Otsikkohan se jo kertoi: tein päiväreissun vireään pikkukaupunkiin nimeltä Salo. Välimatkaa kertyy reilu 50km ja tämän lisäksi sightseeing-kilsat. Suunnitelma oli fillarilla Saloon ja julkisella kotio. Nyt seuraa seikkaperäinen matkakertomus siitä, kuinka kivaa mulla oli, miten kaikki meni ja mitä tästä opin.


Tästä lähtee!

Reissua suunnitellessa mietin tietenkin kilometrimäärää, käytettävissä olevia resursseja (oma fysiikka, aika, raha ja muut realiteetit) ja toiveitani siitä, mitä fiiliksiä päivältä haluaisin. Viime kesältä oli kokemus saman pituisesta lenkistä kahdessa erässä ja pyörämatkailusivustolla suositeltiin päivämatkaksi tavikselle 40-60km:n matkaa. Ympäri vuoden pyöräilleenä on muodostunut käsitys säiden merkityksestä ja sillä oli iso vaikutus päivän valintaan. Pieni pääsiäislomani antoi liikkumavaraa ja kiinnitin sääennusteissa erityistä huomiota tuulen suuntaan ja voimakkuuteen. Pouta oli myös ehdoton kriteeri. 

Lähtöaamuna ilmassa oli ihka oikeaa jännitystä. Reitti oli katsottuna, puhelin ladattuna, vaatteet pestyinä, fillari kuosissa ja eväät rasiassa. Turvasin selustan valitsemalla reitin siten, että sillä kulkee bussi. Muutamat tuttavat oli myös informoitu päivän ajankohdasta, jos jotain kamalaa tapahtuisi. 


Vaatimaton rekvisiitta, joista käyttöön tuli kaupunkikelpoisempi pipo, kevyemmät hanskat, harja ja tietysti eväät. Ostettavaa ei ollut varakassin vertaa ja paidanvaihdolle ei tullut tarvetta.

Pyöräilyretkeilyyn ei tarvita ihmeellisiä varusteita. Omasta ja kokemukseni mielestä tärkeintä on:
Fillarissa
- 7-8-vaihteisella pyörällä pärjää mainiosti, mutta vaihteet pitää ehdottomasti olla kunnossa
- pistosuojatut renkaat
- kumit kunnolla pumputtuna
- tavarateline tai pyörälaukku.
Jotain vaatetta on hyvä olla päällä, sään mukaan. Uutta vaatetta ei kannata laittaa pidemmälle reissulle, pitäydy tutuissa ja sisäänajetuissa. Vaatteiden toimivuus keskenään on hyvä olla tiedossa. Itsellä pyöräilymuotiin kuuluu tuubihuivi, uskokaa tai älkää: ulkonäkösyistä. Polkkatukka on tuulen tuiverruksen jälkeen meinaan aika vinkeen näkönen, ja jos meinaa ihmisten ilmoilla kypäränsä riisua, pitää tuubihuivi "kampauksen" edes jossain inhimillisissä rajoissa.

Lähdin matkaan aamutuimaan kasin maissa, pohjalla kaurapuuro ja viili siemenmyslillä. Reittini kulki vanhaa Helsingintietä numero 110. Pyörätietä oli Piikkiöön asti,  sen jälkeen pyöräilin tienreunaa. Arkipäivän aamupäivä oli hyvä ajankohta, liikennettä oli vähän. Paimion joen jälkeen alkoi tulla lempeän tehokkaita nousuja tasaiseen tahtiin, poljin kaikki, eikä tehnyt edes tiukkaa! Mäet toi pyöräilyyn kivaa vaihtelua. Mukana oli kännykän korvakuulottimet, mutta turvallisuussyistä en radiota kuunnellut: on järkevää kuulla takaa lähestyvät autot. Korvanapit korvilla liikenteen havainnointi muutenkin kärsii. 
Evästauko. Lehtikaalipiirakkaa, kurkkua ja maltillisesti vettä, ettei puska turhaa kutsu. Huoltoasemia ei matkalle oikein osunut.


Kilometrit kulki mukavasti lintujen taukoamattoman liverryksen säestämänä, nautin kevätfiiliksestä vähintään niin paljon kuin olin toivonutkin. Pyöräily oli matkan parasta antia! 30 kilsan jälkeen alko ensimmäistä kertaa tuntumaan jaloissa edes jotain, vartin tauon jälkeen matka jatkui taas innolla. Pidemmällä matkalla aloin kyllä vähän kaipaamaan pehmeämpää satulaa, kädet ja jalat tuppasivat myös puutumaan ja pistelemään, mutta pienellä ravistelulla oli siedettävissä. Loppukilsat meni yllättävän nopsaan ja päätin tehdä kiepin Saloon Designhillin kautta. Siellä totesin, että en tarvitse mitään tavaraa, mutta lounas maistuisi.


Design Hillin parsa-pekonikeitto, 7€.Kahvila Toinen Keksi oli saanut ikkunansa koristukseksi pitsiverhoja, jotka heijastivat taidetta pöytään. Teekupissa oli muuten kolme korvaa!


Salo on kuulu hyvistä kirppareista ja eteenpäin pyrkivästä ruokatarjonnastakin. Kirppareista kiertelin Suurkirppiksen ja Aarresaaren. Molemmat olivat valtavia, Aarresaari ehdottomasti miellyttävämpi. Tavaraähky alkoi vaivaamaan, mutta matkaan tarttui tarvitsemani kahvipannu kesän juhlia varten. Kruisailin kaupungilla, ihmettelin rakennuksia, toria ja tunnelmaa. Kävin teellä ja kaakulla kerrassaan ihastuttavassa kahvilassa nimeltään Toinen keksi, joka olikin itse asiassa samaa "ketjua" kuin Design Hillin kahvila. Mutta ei kyllä haitannut! Tajusin, kuinka paljon ruuan esille pano vaikuttaa ihan lounasruoassakin ja nautin taukohetkistä valtavasti. Pieni latistava tekijä oli vain fillaroitsijan outfit..
Realistista taidetta kirpparilla.Aloin harkitsemaan pyöräilyä kotiinkin päin, pyöräilymäärä jäi ikään kuin kesken. Päädyin kuitenkin onnikkakyytiin. Petyin oudolla tavalla siihen, että ei tullut sellaista rätti poikki -fiilistä. Kaikki meni vaan niin jouhevasti: matka oli kohtuullinen, huolehdin tankkaukset ja muut perustarpeet niin hyvin, että ainoa muistutus illalla oli pitkästä ulkoilusta jäänyt unettava olo. Reissu oli ihan lasten leikkiä verrattuna vaikka päivän siirtonurmi-projektiin tai talonmaalaukseen.

Ainoa valituksen aihe liittyy Lumiani sovellukseen nimeltä Sports Tracker. Olen käyttänyt sitä jo monet kerrat, mutta sovellus on ihan tyhmä, ei sovellu mun käyttöön. Harjoitus nimittäin katkaisee ja jättää tallentamatta itsensä, mikäli otat välillä kuvan, katsot karttaa HereMapsista tai teet mitä tahansa muuta. Reissusta ei siis jäänyt valitettavasti dataa kilsoista, keskinopeudesta tai kestosta. Arviolta päämatkan fillarointiin matkalla Turun itäosa - Design Hill - Salon keskusta kului reilu kolme tuntia. Kaiken kaikkiaan olin reisussa noin 10 tuntia klo 8 - 18 ja se oli oikein sopiva. Euroissa mitattuna reissu oli budjettimatka: lounas 7€, kavhila 6.80€, bussi 13.20€, kirppislöytö 4€ eli yhteensä 31€. Edullisemminkin olisi toki eväillä selvinnyt, mutta ei elämä voi pelkkä niukkuutta olla.

Kokemuksesta voimaantuneena suunnittelen jo seuraavaa rykäisyä! Tämän pyhiinvaelluksen ja kirpparilta löytämäni noidan kahvipannun siivittämänä lösähdän pääsiäisen viettoon ja toivotan teillekin iloista kevättä!

 

6 kommenttia:

 1. Hienosti suunniteltu reissu ja ilmeisen onnistunut myös.

  Itse pyöräilin pari viikkoa sitten töihin 35 km vähän vähemmillä pohjatöillä. Lähtöpäätös puoli tuntia ennen lähtöä, menopelinä vaihteeton mummis hiukan tyhjillä nastarenkailla ja vaatteetkin ihan väärät. Perille pääsin kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis yhteen suuntaan 35km vai edestakaisn matka?!?
   Itsekin on tullut kaikenlaisilla välineillä pyöräiltyä, kokemuksista voisi pitkätkin, seikkaperäiset tarinat tilittää; siitä ei tulisi hikeä, tunteita, tuntemuksia ja adjektiiveja puuttumaan! Sen verran mukavuudenhaluiseksi olen tullut, että hyviin perusvälineihin on panostnaut kerran, niistä on sitten kiva pitää huolta ja nauttia sujuvuudesta. Niin kuin totesit, pyöräilyä voi harrastaa vaikka kuvailemallasi tavalla, siinä se hienous juuri onkin! Aikoinaan, kun fillari oli ainoa kulkupelini kesät talvet, sain vain huonoista välineistä tarpeeksi :)

   Poista
 2. Kuullostaa kiehtovalta! Itselläni on niin huono pyörä (mummis minullakin) matka-ajoon ettei päiväreissuja pidempiä tule enää tehtyä. Menenkin sitten mieluumin metsään patikoiden ja syön evääni kannon nokassa istuen.
  Pääsiäistä ja kaunista kevättä toivotan sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos!

   Kiehtovuus tuli ehkä myös siitä, että reissuun uhrasi vähän ajatusta ja teki suunnitelmia. Ideani on, että pienellä panostuksella / ajatuksella pienestäkin jutusta saa enemmän irti iloa ja muistoja. Innostuin kyllä tuosta retkeilystä tosi paljon, ja sekä kävely- että pyöräilyretket saavat varmasti jatkoa.

   Poista
 3. Kiintoisa kertomus...ensi kerralla ajat Saloon Hajalan tietä pitkin ja valitse kesätorstai, silloin Salon torilla iltapäivästä lähtien kivaa kirpparifiilistä ja muutakin ohjelmaa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Heidi loistovinkeistä! Enpä olisi itse hoksannut tuota vaihtoehtoista, ilmeisesti kauniimpaa reittiä. Torstaitorit olikin tiedossa ja kesälle torstaireissua olikin suunnitelmissa, tosin autolla jälkikasvuna kanssa. Nyt taisi vaan suunnitelmat muuttua :)

  VastaaPoista