perjantai 31. tammikuuta 2014

Saattohoitosoppa


Ystäväni on tunnettu letkautuksistaan ja nasevista ilmaisuistaan. Tiedättehän sosekeiton, johon hukutetaan kyseenalaisessa iässä ja olemuksessa olevat kasvikset, juuston jämät ym. Tämä nokkela ystävä loi ruoalle kauniin ja kuvaavan termin saattohoitosoppa, joka hipoo nerokkudessaan mielestäni ja nyhtöpossu kulttia. Ihan luvan kanssa käytän nimeä nyt tälle päästä vedetylle tomaattikeitolle, joka oli muuten monella tapaa aivan huikee idis! Jälkikasvun mielestä parasta tomaattikeittoo, mitä oon tehny. 

Piti tehdä perustomaattikeitto, sakeuttaa linsseillä. Linssit oli loppu. Meitsi kelaa, miten saan paksuutta keittoon ilman linssejä tai leipää. Kauppaan ei kerkiä lähtee. Meitsi alko creaan; mullahan on parsakaalin kanta kaapissa. Mä menin aivan luoviin tiloihin; jos siihen lisää vielä tärkkelystä perunasta ja bataatin kannasta ja kokeillaan vaihteen vuoksi mausteeks savupaprikaa.
Siis aivan huikee idis!!:

Punanen ja savunen saattohoitosoppa
1      sipuli
2      valkosipulin kynttä
1      pieni peruna
1      pala bataattia (noin ison perunan kokonen pala)
1      parsakaalin kanta
       = eli kolmen perunan verran jotain juuresta / kasvista
tilkka öljyä

1 tlk  tomaattimurskaa
n. 1   murskapurkillinen vettä
1      yrtti-kasvisliemikuutio (luomu)
½ tl   savupaprikamaustetta
½ tl   suolaa
1 rkl  (intiaani)sokeria

1 dl   (kaura)kermaa
1 rkl  kuivattua basilikaa

1. Silppua sipulit, kuori ja pilko saattohoidettavat kasvikset / juurekset. (Selvennykseksi juuresten määrään: yhtä tomaattimurskapurkkia varten sopiva juuresten / kasvisten määrä on noin kolmen perunan määrä.)

2. Kuullota sipuleita öljyssä, lisää kasvikset / juurekset ja kuullottele vielä hetki. Lisää savupaprika, tomaattimurska, vesi, liemikuutio, suola ja sokeri. Anna kiehua ainakin puoli tuntia, että juurekset pehmiää kunnolla ja keittoon kehittyy makusinfonia.

3. Soseuta keitto, lisää tarvittaessa vettä ja mausteita. Lisää kerma ja basilika. Kuumenna ja herkkutele.


Perinteiset lisukkeet, raejuusto ja juustoruisleipä.


4 kommenttia:

  1. Minä oon joskus käyttänyt sakeuttamiseen ihan vehnäjauhoja, jos en ole jaksanut puolta kattilaa ryystää laihaa keittoa. Vehnäjauhoja, jos laittaa, ne maistuu helposti ainakin mun suussa läpi ja pitää keittää vielä 8-10 minuuttia. Toisinaan on onnistunut erinomaisesti ja toisinaan mennyt niin perseelleen, että nälkäistä on itkettänyt. Omalla riskillä :D

    Mahtava nimi SAATTOHOITOSOPPA :D Joudun varmasti itsekin käyttämään sitä seuraavan mahdollisen tilaisuuden tullen.

    VastaaPoista
  2. Mulla ja vehnäjauhoilla on aika etäiset välit jo muutenkin. Hyvä tietää etten jää mistään gurmee-elämyksestä paitsi, jos en keittoihini niitä tunge :) Blogistasihan bongasin myös tuon kikherneillä sakeuttamisen vinkin, joten vaihtoehtoja on!

    VastaaPoista
  3. Usein inspiroidut keitotkin ovat parhaita. Se on se oma idea joka poikii parhaan tuloksen.
    Peruna yms on kyllä oiva soseuttaja kasviskeitoissa.

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla, että tulee termikäyttöön. Minä saattohoidin suolaiseen piirakkaan taas kaikkea. Nahistuneen paprikan, homejuuston lopun, kinkun jämät. Eli voi tehdä myös saattohoitopiirakkaa :)

    VastaaPoista