perjantai 17. tammikuuta 2014

Valitse puolesi


Saan silloin tällöin asiakaspalautetta, että meillä ei syödä sellaista tavallista ruokaa kuin muilla. Miksi ei voi olla jotain epäterveellistä. No, tehdään sitten. Choose your side!
Tasapainoilu terveys- ja kauneusinformaation täyttämässä nyky-Suomessa on kasvattajana oikeasti vaikeaa. Miten annetaan terve esimerkki siitä, että hallitaan painoa ilman että laihdutetaan? Tosi asiahan meinaan on, että itse en ainakaan pysty painoa ja vaatekokoa hallitsemaan ilman tietoista työtä. Kyllähän se tiettyjä rajoituksia tarkoittaa, joita ei yhdessä eläessä voi peitellä.
Lapsille ja nuorille terveellisten valintojen tekeminen tarkoittaa samaa kuin laihduttaminen. Ja se kaikki muu ruoka lihottaa. Eli on ruokaa joka lihottaa ja ruokaa joka laihduttaa, väliin jää lähinnä vain lihapullat.  

Keskustelemme ruoasta jonkin verran ja murkut on oikeasti aidosti kiinnostuneitakin ravinnosta, jonka tietysti käytän varovasti hyödykseni. Keskusteluja käydään mm. leivän syömisestä ja eri viljoista, sokerin käyttämisestä, joka tuutista tursuavista hiilareista ja proteiineista. Vaarana vaan on, että ruoan vaaroihin kiinnittää liikaa huomiota liian varhain ja kokee näin aikuisten tavoin jatkuvaa syyllisyyttä syömisestään. Sellaisen aiheuttamista haluaa välttää viimeiseen asti. Ettei joka suupala ja ulkomuodon mutka vääristä itsetuntoa. Sitten sitä lukee taas lööpeistä, kuinka huonossa jamassa on lasten terveyskehitys. Plääh. 

En saa tähän asiaan varmastikaan mitään suoria vastauksia, täytyy jatkaa vaan valitulla linjalla ja pitää silmät, korvat ja aistit auki. Aihe on melko arka, mutta olisi hienoa kuulla muiden kokemuksia.

Loppukevennykseksi löytämäni uunikasvisten loputtoman varioinnin ohje, tästä. Itselleni uutta ohjeessa oli loistava valmiiden kasvisten päälle hujautettava kastike, perfect!

Kastike uunikasviksille

1-2 rkl   öljyä
1         valkkarin kynsi
loraus    sitruunamehua
alle ½ tl juustokuminaa
          suolaa, pippuria ja (ruoko)sokeria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti