maanantai 27. tammikuuta 2014

Myssyä


Haluan tietää mitä suuhuni laitan. Olen alkanut syömään (lue napsimaan suoraan purkista herkkunälkään) mysliä, kun tajusin alkaa valmistamaan sen itse. En syö sitä siksi, että haluan mysliä vaan siksi, että saan pötsiini ainesosia, joita omatekoinen myslini sisältää. Myslin variointimahdollisuuksia on lukemattomia.


Kerrankin kiposta.

Olen testaillut muutamiakin myslireseptejä, tuunaillut niistä omaa versiota. Kaikki lähti Kotivinkin siemenmyslistä, seuraavana tuli Kempparin herkkumysli. Ensimmäinen on siemenpainotteinen ja aikamoinen herkku muistuttaen hieman muromyslien makeutta. Jälkimmäinen painottuu kauraan ja makuuni hieman öljyinen. Etsin kultaisen keskitien noiden välistä ja lisään makua (joulu)mausteista. Omaan mysliini ei pääsääntöisesti kuulu namit eli rusinat, pähkinät, kuivatut marjat tms, mutta vain mielikuvitus ja mieliteot ovat rajana.  


Oman myslin valmistaminen on muuten myös tosi edullista, kun pitää aineet simppeleinä ja hankkii isommat satsit kerralla, joista riittää monta erää. Myslin tekeminen on myös nopeeta; uunia ei kannata pelkästään sen takia lämmittää vaan pistää vaikka uuniruoan jälkeen paistumaan.


Mysli

4-5 dl   kaurahiutaleita
4-5 dl   siemeniä ja/tai pähkinöitä
             aurongonkukka-, sesam, pellavan-, kurpitsansiemeniä 

3 rkl    rypsiöljyä
3 rkl    juoksevaa hinajaa
2 rkl    haaleaa vettä

(2-3 rkl kanelia)
(1 rkl   kaardemummaa)
  


Auringonkukan-, pellavan-, kurpitsan- ja
sesamin seimeniä, kaurahiutaleita ja mantelilastuja.

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
2. Mittaa kuivat aineet kulhoon, sekota. Lisää halutessasi kaneli ja kaardemumma.
3. Sekoita nestemmäiset keskenään ja sekoita huolellisesti, mutta hiutaleita kuitenkaan muussaamatta kuivien sekaan.
4. Levitä tasaisesti leivinpaperin päälle pellille ja paista uunin keskitasolla max. 15 min. Käännä mysliä 1-2 kertaa paiston aikana ja vahdi loppuaika herkeämättä vieressä. Malli kuvassa.
5. Jäähdytä. Lisää halutessasi rusinoita, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Purkita.


Vahdi ja kääntele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti