sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Hernari


Olen viime vuosina löytänyt vanhojen perinneruokien pariin. Kaalilaatikko, hernekeitto, maksalaatikko, kaalikääryleet, kaurapuuro. Kaalilaatikko tuli jo hehkutettua ja resepti jaettua - nyt on hernarin vuoro.

Olin viime vuosiin asti siinä luulossa, että hyvän hernekeiton valmistus on salatiedettä. Jos ei ole jotain erityistä sianruhon osaa, laadukasta sellaista, keittoa on turha alkaa keittämäänkään. Onneksi rohkaistuin kokeilemaan ihan jauhelihalla ja nyt hernari kuuluu vakioruokiimme, erityisesti evästyspuolella. Lihalla tai ilman.

Muutama kurisioteetti täytyy vielä puida saatesanoiksi. Herneet kannattaa ostaa luomuna: hintaa tulee vain 30-40 senttiä enemmän ja kyllä eron maussa huomaa. Kasvisversiona ko. sapuska on kertakaikkiaan halpaa: noin 3 litraa keittoa alle kahdella eurolla, eikä tarjouslihallakaan annoshinta päätä huimaa. Hernekeitto on täyttävää ja kaloreiltaan kohtuullista, painonvartijankin ystävä. Pakastettuna keiton rakenne saostuu mukavasti lisää ja keitto on loistava lounaseväs.  



Nuoriso tuunasi kasvisversio pekonilla ja raejuustolla.
Ja sinappia tietenkin aina. Hurjimmat koristelee keittonsa silputulla, raa'alla sipulilla.
 

Pertsa hernari          Kasvishernari

1 ps    luomuherneitä             1 ps    luomuherneitä
1 iso   sipuli                    1 iso   sipuli
2 l     vettä                     2-3     porkkanaa
400 g   sika(-nauta)jauhelihaa    2 l     vettä
2 tl    suolaa                    2 tl    suolaa
1-2 tl  meiramia                  1-2 tl  meiramia
1-2 rkl sinappia                  1-2 rkl sinappia



1. Laita herneet reiluun vesimäärään likoamaan edellisenä iltana.

2. Silppua sipuli (ja kuori sekä pilko porkkanat). Laita valutetut herneet, sipuli, vesi (ja porkkanat) isoon kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä ainakin 2 tuntia välillä pohjasta sekoittaen.
3. Lihaversiota varten paista jauheliha pannulla, lisää keittoon ja keitä vielä ½ - 1 tunti. Voit keitellä pidempäänkin, mutta 3 tuntia on mielestäni jo aika bueno.
4. Mausta ja maista.

3 kommenttia:

  1. Hernekeitto on tosiaan ihan turhaan hyljeksitty ruokalaji. Halpaa, terveellistä ja hyvää! Itse teen tuota kasvisversiota ja vaihtelen välillä yrttejä. Nyt on kokeilussa salvia.

    VastaaPoista
  2. Tosiaan, voihan sen meiramin tilalla muutakin kokeilla, eipä ole tullut mieleen! Annapa tulla vaan yrttisuosituksia :) Hernari on kyllä loistavaa monessakin mielessä; kesällä siihen tulee luonnollisesti pieni tauko, mutta ehdoton talven kausiruoka.

    VastaaPoista
  3. Aiemmin olen kokeillut kuivattuina rakuunaa ja oreganoa sekä tuoreena korianteria ja basilikaa. Kyllähän nuo kaikki sopivat omalla tavallaan mutta rakuuna ja korianteri ovat suosikkejani. Salviaa en siis ole vielä kokeillut, se odottelee tuossa seuraavaa hernaripäivää:)

    VastaaPoista