perjantai 24. tammikuuta 2014

Pataa pakkasella ja pakkaseen


Erilaiset padat ovat oivaa peruspöperöä varsinkin talvella. Toinen tärkeä syy valmistaa patoja on niiden pakastaminen työlounaaksi, kuten aikaisemmin todettu. Rasia pakkasesta mukaan, lämmitys töissä ja kylkeen salaattia, vihannesta ja/tai ruisleipää. Tässä muutama suosikeiksi muodostuneen pataruoan resepti, jotka ovat herkullisia ja aiheuttavat toisinaan myös reseptiuteluja yhteiskeittiössä. Peruna-, riisi- tai pastapohjaiset uuniruoat eivät ole pakastamiseen parhaita, mutta nämä kasvispadat ovat maistuneet loistavasti pakkasenkin kautta.

Eeva Kolun kookoksinen bataatti-linssipata on kerta kaikkiaan ihana (kasvis)ruoka! Edulliset raaka-aineet, täyttävä ja mahtavan maukas. Tämä ruoka uppoaa hyvin miesväellekin. Teen ruoan reseptiä noudattaen, poikkeuksena kookosmaidon määrän puolittaminen (ohjeessa 1 iso tölkki, itselle riittää 2dl pahvitonkka). Olen tarjonnut tätä myös kanan tai kanapullien kanssa.  


Vihertävä arkimättö.

Punastunut serkkunsa.

Toinen bataattiruoka, nimittäin Chocochilin bataattichili on peruslähtökohdilta samankaltainen, vähintään yhtä ihana mutta sopivasti erilainen! Tomaattipohja, kidneypavut ja chilin tujaus (itse puolitan reseptin chilimäärän) päihittävät mennentullen lihasta valmistetun serkkunsa.
Huom: Näissä bataattiruoissa käytetyt linssit, pavut ja kookosmaito eivät kokemukseni mukaan ole moksiskaan pakastamisesta.


Ja sitten sydän pakahtuu onnesta: rakkauteni nimeltään kaalilaatikko. Se perinteinen lihaversio, pienellä terveystwistillä. Tärkeintä onnistumisessa on kiduttavan pitkä ja harras paisto / haudutusaika, 150 astetta ja mielellään 3 tuntia.




Nami kaalilaatikko
n. 1 kg valkokaalia
400 g   jauhelihaa (nauta tai nautasika)
1       sipuli
2 dl    ohrasuurimoita, riisi-ohraseosta tai puuroriisiä
1 prk   (kaura)kermaa naturelle tai sipulimaustettu
1 tl    meiramia
1 tl    suolaa
        mustapippuria
(2 rkl  siirappia)

1. Silppua sipuli, suikaloi kaali. Hauduta kaalia vesitilkan kanssa kattilassa n. 15min.
2. Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla.
3. Sekoita kaikki aineet keskenään, tarkista maku ja kaada voideltuun uunivuokaan.
4. Paista 150 asteessa 2-3 tuntia. Kääntele välillä pinnan kuivuvia aineita pohjalle ja viimeisen tunnin voi haudutella folion tai kannen alla.
5. Puolukkahillo tähän kai kuuluu, mutta meikäläiseen uppoaa ilmankin.



Olen kokeillut muitakin kaalilaatikkoreseptejä kuten tämä mausteinen vegekaalilaatikko ja gruusialaista kaalivuokaa jollain nettilöydöllä. Sikke Sumari on ristinyt oman kaalilaatikkoreseptinsä kaalinamiksi, joka muhii yös takaraivossa. Hakusessa on siis vielä muita kaalipohjaisia pataruokia pakastettavaksi, suunnitelmissa myös muutaman kasviscurry-reseptin pakastuskokeilu.

1 kommentti:

  1. Aika samaan tahtiin meidän ajatukset käy, mulla ruokalistalla viikon loppuna linssipataa :)

    VastaaPoista