On sitä hippaamassakin tullut käytyä pitkän tauon jälkeen, mutta saatte kuvitella nyt vain pienissä mielissänne illan kulun, sillä se ei ole tämän tekstin pääaihe. Sen verran kuitenkin hippaillasta, että siihen kuului loistavan seuran lisäksi yllättävästi tiivis ysäritunnelma, Ressu ja Jussi sekä armoton joraus.
Hulabaloo on sittemmin jatkunut oman kodin seinien sisäpuolella. On tullut hyvä syy (josta lisää myöhemmin) laittaa laatikoiden syöverit ja hyllynperukat ruotuun. Raivattava esineistö on kummitellut mielessäni jo jonkin aikaa ja kuin taikaiskusta sain aloitettua homman pala kerrallaan. Koko jutun ydin on "vain oikeasti käytössä oleva tavara jää". Ennen konreettista aloittamista pohdin kuumeisesti tarkempaa strategiaa. Kolusin muutamia minimalismi-henkisiä blogeja ja kirjoituksia tavaroiden raivaamisesta.
Vaihtoehtoina oli lähinnä
a) Teen tavanomaisen siivouksen, jonka yhteydessä lähtee tavarat, joita vihaan / en kestä, jotka on jäänyt pieneksi tms. tai jotka on rikki.
b) Otan erilleen säilytettäväksi tavarapaljoudesta vain ne esineet ja tavarat, joita oikeasti käytän aktiivisesti ja joita ilman en tule toimeen, tai joudun ennen pitkää ostamaan tilalle uuden. Kaikki muu pitää pistää kiertoon tms.
c) Mitään sellaista ei saa säilyttää, mitä en ole tässä asunnossa asumiseni aikana (2 vuotta) tarvinnut kertaakaan tai muistanut edes olevan olemassa.
Vaiheessa. |
Vaihtoehto a) on tuttu ja sinällään tietenkin toimiva, mutta tuntui liian pieneltä karsimiselta. Vaihtoehto b) tuntui kovin radikaalilta ja oletin idean kuitenkin kariutuvan jossain vaiheessa. Vähän sama fiilis tuli vaihtoehdosta c). Ettäkö mihinkä päädyin - johonkin sekamuotoiseen ilmeisesti, mutta radikaalimpaan kuin olen tottunut.
Aikaisemmilla muutoilla ja raivauskierroksilla olen todennut tuhoisaksi ajatuksen "tätähän voi vielä käyttää / tarvita jossain" tai "tästä vois tehdä..". Pääsääntö on, että jos en ole tavaraa muistanutkaan tai ajatuksista huolimatta kuitenkaan käyttänyt, en sitä tule käyttämään jatkossakaan. Näillä siis mentiin ja karsiminen on alkanut suotuisasti. Rohkenin laittaa vaikka mitä hyvää tavaraa (ja ostoshetkellä hintavaakin) kierrätyskassiin, jos sitä ei ole oikeasti tullut käytettyä. Vapauttava fiilis, kun ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa ja turhautumista laiskana lojuvasta tavarasta.
Palaan aiheeseen vielä konreettisemmalla tasolla, jotta teksti pysyy jossain tolkullisessa pituudessa. Mutta olisi huippukiva lukea muiden ajatuksia raivaamisesta ja maallisesta mammonasta!
On menossa täälläkin. Mä oon jo aiemmin käynyt läpi kaikki tavarat kerran ja nyt on kierros numero kaksi. Järjestelen ja luovun. Jostain ihme jutuista ei pysty luopumaan, vaikka tarve olisi. Esim. vauvan kantoliinaa en tule enää tarvitsemaan, miutta en vaan kykene pistämään kierrätykseen.
VastaaPoistaJa nyt aion pistää hyväntekeväisyyskirppikselle, SPR:n Konttiin. En yritä tienata. Helposti meinaan langeta tuohon tienaamis/sääsätämisharhaan. Kun olen joskus ollut tiukilla yksinhuoltajana ollessani, niin kuvittelen välillä olevani vieläkin. Sitten puhun itselleni järkeä ja annan esimerkiksi itselleni luvan heittää epäsopivan tai ruman vaatteeni pois! Ajatustyötä se vaatii. Luin jopa KonMari menetelmästä, joka ei ihan perheelliselle ja työssäkäyvälle ihmiselle istu, mutta jotain sieltä jäi. Säästän iloa tuovat, menetelmän oppien mukaan. Tosin niin sanoi suomalais- hollantilainen ammattijärjestelijä jo kauan sitten...
Olen huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän haluan tavaraa ympärilleni...
Toi toisella kierroksella olo on niin kadehdittavaa, mutta kiitos ideasta! Minun on se itse asiassa aika helppo toteuttaa muutaman kuukauden päästä. Hyvä huomio tuo järjestelen ja luovun - kun järjestelee tavarat toiminnoittain tai aiheittain, huomaa niihin kuulumattomia tai turhia tavaroita. Minua myös kiehtoo tuo tavaroiden antaminen lahjoituksena eteenpäin, eikä edes koittaisi tienata. Pääsisi niin paljon helpommalla.
PoistaJa olisiko juuri niin, että aikuisiästään käyttää aluksi aikaa-energiaa-rahaa mammonaa hankkimiseen ja sen jälkeen siitä eroon pääsyyn, näin ainakin minulla.
Mä työstän asiaa päässäni koko ajan. Kamaa on niin vietävästi. Jos vaikka vielä tarvitaan..! Mies aina sitten ähäkutteilee, että hyvä että säilytettiin, tarpeeseen tuli kuitenkin. Se on semmoinen hamsteri ja mä vaan laiska. Tai ailahtelevan laiska. :)
VastaaPoistaSiitä päässä työstämisestä lähtee, mutta konkretiaa sai kyllä vähän odotellakin täälläkin. Toi "jos vaikka vielä tarvitaan" on ihan tuhoon tuomittua - pitää aika monta karsintakierrosta ja/tai muuttoa tavara käsien läpi käydä, kunnes tajuaa juuri, että kun ei tarvita niin ei tarvita. Aion juuri tällä kerralla unohtaa tuon ajatuksen täysin, palaillaan tuloksiin kevväämmällä!
VastaaPoista