tiistai 11. maaliskuuta 2014

Tom Keitto x 4


Tomaattikeitto on kerta kaikkiaan mukava ruoka.

Arkinen, mutta maukas.
Edullinen, mutta ravitseva.
Täyttävä, mutta terveellinen.

Esittelen tässä neljä tomaattikeittoani, jotka kaikki ovat maultaan erinomaisia, mutta eroja on ravintosisällöissä ja myös pienissä määrin maussa. Tomaattikeittoresepti siis joka lähtöön, silvuplee.




 
Peruskeitto kahdella variaatiolla

Vasemmalla on yli 10 vuoden ajan palvellut reseptirunko eli perinteinen, vehnällä suurustettu ja tuorejuustolla pyöristetty keitto. Ei kannata pakastaa, muuttuu rakeiseksi.

Oikealla on variaatio vähempikaloriseen(?), mutta täyttävään, vehnättömään, mausteiseen linssitomaattikeittoon, joka toimii hyvin pakastimenkin kautta.

1       sipuli
4-5     valkosipulinkynttä
        öljyä
4       viipaletta (vehnä)leipää   2,5 dl punaisia linssejä  
1 tlk   tomaattimurskaa
8-10 dl vettä
1       kasvisliemikuutio
2 tl    paprikajauhetta
½ tl    mustapippuria
½ tl    suolaa
2 tl    (ruoko)sokeria
100 g   tuorejuustoa               Ei tuorejuustoa 
2 tl    meiramia tai basilikaa

VEHNÄ-TUOREJUUSTOVERSIO

1. Palottele leipä. Hienonna sipulit, kuullota ja hauduta ölyssä kattilassa.
2. Lisää muut aineet paitsi tuorejuusto ja yrtti. Keitä miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia. Sekottele pohjasta välillä.
3. Soseuta halutessasi, lisää tuorejuusto ja yrtti.

TOMAATTI-LINSSIKEITTO

Valmistus edellisen ohjeen kaltaisesti näine lisäyksineen:
- muista huuhdella linssit ennen keittoon lisäämistä
- keittoajaksi riittää 20min
- soseuta halutessasi, rakenne tällöin jauhoisempi.
Voit maustaa keiton hieman reilulla kädellä eli laittaa 5 valkosipulin kynttä, mustapippuria himpan enemmän ja vaikka ripaus chilijauhetta.



 
Gonzon tomaattinen sipulisoppa

on keitoista suuritöisin ja aikaavievin, mutta erittäin maukas vaikka viikonlopun ruoaksi tai vieraille tarjottavaksi. Tässä keitossa sattumia ei soseuteta eli mikäli ruokailijoissa on nirppanokkia, he huomaavat taatusti sipulit ym. sangen epäilyttävät yksityiskohdat. Näistä tomaattiketoista tämä on kuitenin kaikista maukkain, sanoisin.

1 pkt   pekonia
4-5     isoa sipulia
1 rkl   öljyä
1 rkl   voita
2 tl    haluamaasi sokeria
1 tl    (savu)paprikajauhetta
8 dl    vettä
1 kpl   kana- tai kasvisliemikuutio
½ tl    mustapippuria
1 tlk   (luomu)tomaattimurskaa

        (krutonkeja, tuoretta basilikaa, parmesaania pinnalle)

1. Suikaloi pekoni, viipaloi sipuli.
2. Kuumenna pekonia keskilämmöllä, ota osa sivuun josa haluat jättää pinnalle koristeeksi.
3. Lisää lämpöä, lisää öljy ja voi ja sipulit. Kuullota 5min. Lisää sokeri ja jatka hauduttamista keskilämmöllä n. 20 min.
4. Kaada sekaan paprikajauhe, vesi, tomaattimurska ja muut mausteet. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä 30-40 min. Sekoita välillä. Tarkista maku ja tarjoile halutessasi krutonkien, parmesaanin ja / tai pekonisilpun kanssa.



Tomaattinen saattohoitosoppa

Tämä soppa saa sakeutensa kaapista löytyvistä juuresten jämistä. Makua ja luonnetta antaa savupaprika. Lasten arkisuosikki.

Resepti.




2 kommenttia:

  1. Tyo vehnäleivällä sakeutettu tomaattikeitto on niin klassikko, sitä on itsekin tullut tehtyä :)
    Mun ehdoton suosikki linssikeittoa tehdessä on chili-tomaattimurska ja vähän kookosmaitoa. Siitä tulee ihanan lempeän tulista. Ja todella täyttävää.

    Kiva lukea näitä sun ruokajuttuja!

    VastaaPoista
  2. Klassikko kyllä tosiaan, Yhteishyvän resepteistä on moni jäänyt vakkariruoiksi. Oon karsastanut noita maustettuja tomaattimurskia yhden yrttimaustetun kokeiltuani, maku oli jotenkin teennäinen ja outo. Ehkä toi chili voisikin toimia, täytynee kokeilla. Linssikeitto tarvii vähän enemmän maustetta eli uskon siihen kyllä sopivan.

    Tulepa kommentoimaan jos uskallat reseptejä kokeillakin. En tänne kyllä huonoja laita ;)

    VastaaPoista