perjantai 31. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - soijapulla ei ole lihapulla
Harkitsin myös otsikkoa Ei ole lihapullan voittanutta, mutta pidetään yllä vielä lihattoman lokakuun positiivista ilmapiiriä. Soijapullat liittyvät lihattoman haasteosioon, jossa olen testaillut pitkään aikomiani reseptejä. Olen testannut kolmea soijapyöryköiden reseptiä toiveena löytää lihapullien kasvisversio. Otsikosta voinette päätellä, että eipä ole natsannut. Piti nimittäin ihan itse tajuta totuus, että kasvisruoka on kasvisruokaa, ei liharuokaa.
Tekemäni soijapyörykät ovat olleet enemmän tai vähemmän hyvänmakuisia, mutta vaikka moni soijarouheruoka vaikuttaakin erehdyttävästi jauhelihaisia serkkujaan, soijapyöryköiltä se ei onnistu. Eikä kai siis tarvitsekaan.
Koska olen sekä reseptikriitikko että maku- ja koostumustuomari, ei kokeilemani soijapyörykät ole aivan läpäissyt laatuvaatimuksiani. Yleinen vika oli liian löysä rakenne ja levähtäminen lättänäksi. Sijalle 1 päässeet olivat kauniin pyöreitä uunissa paistuttuaan, mutta levähtivät lämmitettyäni ne tomaattikastikkeessa toisella ruokailukerralla. Toinen yleinen "vika" oli se, että ne eivät maistuneet lihapullilta, jep.. Mainittakoon, että mukulat tykkäsivät kaikista soijapullista paljon, jopa lihansyöjänuorukainen. Ehkäpä pitää jatkaa parhaan parhaan reseptin kehittelyä ja julkaisen ehkä sitten täälläkin.
Sijalle 1 nousi resepti kirjasta Aurinkomaa: soijarouhetta, kikherne- tai perunajauhoja (en muista..), kestuppia, sipulia, mausteita
Sijan 2 lunasti resepti netin syövereistä: mm. soijarouhetta, korppujauhoja, salsakastiketta, tacomaustetta, juustoraastetta.
Sijalle 3 jäi resepti kirjasta Emäntänä Olga: mm. soijarouhetta, soijahiutaleita, kesäkurpitsaa, sipulia, juustoraastetta, spelttijauhoja, mausteita.
keskiviikko 29. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - inspistä kasvisruokiin
Saakutin atk uhkaa nitistää blogin päivittämistä parhaansa mukaan. Vaikkei kuvani mitään laatumatskua olekaan, on vaikea silti postata ilman niitä. Täytyy nyt vähän soveltaa sitten.
Parhaat inspikset ruoanlaittoon tulee kahdesta reseptikirjoista ja blogeista. Lihattoman teemassa kokoan omat parhaiksi kokemani lähteet, joista löytyy varmimmin hyviä kasvisruokareseptejä. Olen aikamoinen reseptikriitikko ja mikä tahansa ei mene seulasta läpi. Arvostelun kohteena resepteissä on
- maku ja ruoan koostumus (tässä olen yllättävän usein ruokakunnan kriittisin: vaikka olen kaikkiruokaisin, olen resepteiden suhteen varsinainen besserwisser ja ikityytymätön)
- raaka-aineiden hinta
- raaka-aineiden tavallisuus ja mahdollisimman pitkälle kaapista löytyvää
- raaka-aineiden ravintoarvot (vehnä, sokeri ja puolivalmisteet esim. ruokakermat vähintäänkin minimiin)
- ravintoarvojen balanssi, kasvisruoissa mielellään proteiinin lähde mukana reseptissä
Inspiroivimmat kirjat kasvisruoanlaittoon ovat itselleni olleet
- Emäntänä Olga: tämän kirjan reseptien ansiosta kasvisruokien menekki kasvoi perheessämme merkittävästi. sSosittelen kirjan reseptejä erityisen lämpimästi lihansyöjien kasviskokeiluihin: suurin osa resepteistä on moneen makuun sopivia ja riittävän tavallisia. Plussaa kauniista kuvista ja yksinkertaisista raaka-aineista.
- Apukokin keittokirja: Inspiroivia (kasvis)ruokareseptejä ja plussaa kannustuksesta lasten kanssa kokkailuun ja makumaailman laajentamiseen.
- Syömään - kotiruokien parhaat: Sekasyöjän ehdoton perusopus, joka kannustaa kasvisten käyttöön jokaisella aterialla, ohjeiden ravintoarvoihin voi luottaa. Kirjan resepteillä tulee aina hyvää ruokaa!!
Takuuvarmimmat kasvisruokareseptit olen löytänyt erityisesti näistä blogeista:
- Chocochili: Todella maukkaita vegaanireseptejä. Osassa reseptejä eksoottisempia raaka-aineita, mutta myös ihan perusjampan kaapista löytyvää. Takuuvarmat maut.
- Pumpkin-jam: Moni kokeilu jäänyt vakiokäyttöön.
- Hesarin blogi Kiusauksessa: Innostava kirjoitustyyli, vaihtelevat aiheet ja hyvät reseptit.
- Eeva Kolun reseptit blogeistaan Kauhaa ja rakkautta ja Kaikki mitä rakastin: kauniita kuvia, insipiraatiota ja muutama ikikäyttöön jäänyt huippuresepti.
- maku.fi tulee usein tsekattua ja kokeiltuakin.
Viimeiseksi täysin subjektiivinen mielipiteeni kaupallisista S- ja K-ryhmän reseteistä: S-ryhmä voittaa 6-0. S-ryhmä panostaa hyvään reseptiin (=makuun) ja perusraaka-aineisiin, K-ryhmä Pirkka-tuotteiden mainostamiseen ja trendeihin ruoan maun, hinnan ja järkevyyden kustannuksella.
Mistä te saatte parhaat inspikset ja mitkä olette kokeneet parhaiksi reseptien lähteiksi? t. Utelias
perjantai 24. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - Tomaattikeitto
Tomaattikeitto on erittäin edullinen, maistuva ja hyvän mielen arkiruoka. Tässä vuosia palvellut resepti kahdella variaatiolla. Pidempään blogia seuranneet huomaavat varmaan minun toistavan itseäni (resepti julkaistu jo maaliskuussakin), mutta tomaattikeittoreseptiä ei voi jättää lihattoman lokakuun sarjasta.
Tomaattikeitto
1 sipuli
4-5 valkosipulinkynttä
öljyä
4 viipaletta (vehnä)leipää 2,5 dl punaisia linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
8-10 dl vettä1 kasvisliemikuutio
2 tl paprikajauhetta
½ tl mustapippuria
½ tl suolaa
2 tl (ruoko)sokeria
100 g tuorejuustoa Ei tuorejuustoa
2 tl meiramia tai basilikaa
VEHNÄ-TUOREJUUSTOVERSIO
1. Palottele leipä. Hienonna sipulit, kuullota ja hauduta ölyssä kattilassa.
2. Lisää muut aineet paitsi tuorejuusto ja yrtti. Keitä miedolla lämmöllä ainakin puoli tuntia. Sekottele pohjasta välillä.
3. Soseuta halutessasi, lisää tuorejuusto ja yrtti.TOMAATTI-LINSSIKEITTO
Valmistus edellisen ohjeen kaltaisesti näine lisäyksineen:
- muista huuhdella linssit ennen keittoon lisäämistä
- keittoajaksi riittää 20min
- soseuta halutessasi, rakenne tällöin jauhoisempi.
Voit maustaa keiton hieman
reilulla kädellä eli laittaa 5 valkosipulin kynttä, mustapippuria himpan
enemmän ja vaikka ripaus chilijauhetta.
torstai 23. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - mustapapupihvit ja hampparibaari
Erilaiset pihvit ja pyörykät on monesta syystä käteviä: helppo tehdä iso satsi kerralla varsinkin uunissa paistaen, lisukkeiden avulla saa hyvin erilaisia aterioita ja yli jääneet on loistavia pakastettavia. Tässä yksi koko perheemme tykkäämä papupihviresepti, joka sopii monenlaiseen seuraan, esim. kasvispaistosten, uunijuuresten, lohkoperunoiden, riisin / speltin kanssa, hampurilaisen väliin ja perinteisimmillään vaikka muusin kaverina. Mustapapupihvit rakastavat erityisesti jugurttikastiketta (suola ja pippuri riittävät mausteeksi) ja kiva purutuntuma tulee auringonkukansiemenistä.
(Pahoittelut vanhoista kuvista - tekniset ongelmat jatkuvat mutta lokakuu uhkaa loppua ja kasvisvinkkejä riittäisi vaikka kuinka..)
![]() |
Eivät ne kovin mustia tällä kertaa olleet, väri tuppaa vaihtelemaan.. |
Mustapapupihvit (HS:n resepti)
4 isoa hampurilaisen väliin sopivaa pihviä, melko pieni annos
1 tlk säilöttyjä mustapapuja
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä paistamiseen
1 dl kaurahiutaleita
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl oliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
½ tl suolaa
1 tl chilihiutaleita
½ tl rouhittua mustapippuria
½ tl paprikajauhetta
½ tl juustokuminaa
¼ tl jauhettua korianteria
1. Valuta ja huuhtele mustapavut. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
2. Kuullota sipulia pannulla öljyssä, lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää tilkka vettä ja hauduttele pehmeäksi noin 5 minuuttia.
3. Mittaa kulhoon pavut, sipuliseos ja loput aineet. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella tai käytä tehosekoitinta.
4. Pyörittele ja painele öljytyin käsin neljä mehevää pihviä uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Halutessasi voit paistaa vielä pannulla tumman pinnan ennen tarjoilua.
Yllä olevassa kuvassa on esimerkki melkein vuoden takaisesta hampparibaarista , johon esim. nämä mustapapupihvit sopivat erinomaisesti.
keskiviikko 22. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - Bolognese soijasta
Tämä on ensimmäisiä ja siten ratkaisevakin soijarouhe-ruoka, jonka avulla tuote pääsi perheemme vakikäyttöön. Soijarouhe on yksi kätevimmistä nyhjää tyhjästä-päivien aineksista, koska sen kanssa sopivia raaka-aineitakin on yleensä aina kaapissa. Tämä resepti on juuri siitä syystä huippu: tarvitsee vain soijarouhetta, sipulia, pastaa, tomaattimurskaa ja mausteita. Lisäksi tämä ehdottomasti helposti omaksuttava kasvisruoka.
Bolognese con soija (reilu satsi)
4 dl soijarouhetta
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
öljyä
1 kasvisliemikuutio
3-4 dl vettä
2 tlk tomaattimurskaa
3 tl paprikajauhetta
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
2 tl (intiaani)sokeria
suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus chiliä
(kermaa tai tuorejuustoa, jos kaapista löytyy)
1. Kuullota silputtua sipulia ja valkosipulia reilussa öljyssä (soijarouhe tarvitsee rasvaa), lisää soijarouhe ja paista hetki. Lisää kasvisliemikuutio ja vettä erissä. Anna kiehuskella, kunnes vesi on imeytynyt soijarouheeseen.
2. Lisää tomaattimurskat ja mausteet, hauduta vähintään 10 minuuttia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
3. Tarjoa täysjyväpastan, juustoraasteen, salaatin (ja ketsupin) kera.
ps. pahoittelut tauosta, kuvien lisääminen on jäissä mutta päätin nyt julkaista ilman kuvaa ja ehkä lisäillä, jahka pääsemme tekniikan kanssa väleihin..
lauantai 18. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - lätyt ja pannarit
Koulujen ja päiväkotien pinaattilättypäivät taitavat ovat edelleen tosi suosittuja. Samaa konseptia on kiitollista pyörittää kotosalla, joko lättyinä tai helpommin pannareina.
Ruokaisat lätyt ja pannarithan ovat perinteisesti niitä pinaattisia. Tämän lisäksi porkkanaiset uppoavat hyvin ja lehtikaali - tuo superfood - menee ihan täysillä pinaatista, jos sanaa lehtikaali ei uskalla ääneen lausua. Lättyjen kyytipoikana perinteisesti puolukkahillo tai puolukka-omenasose sekä jotain vihreää ja tuoretta. Raejuusto on myös hyvä lisäke tuomaan lisää ruokaisuutta.
Pinaatti-, porkkana- tai lehtikaalilätyt
noin 30 pikkulättyä
3 munaa
6 dl maitoa
2-3dl jauhoja (vehnää ja/tai spelttiä, laitan osan täysjyvää)
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
PORKKANALÄTTYIHIN 2-3 kpl porkkanaa raastettuna
PINAATTILÄTTYIHIN 1ps pakastepinaattia sulatettuna
LEHTIKAALILÄTTYIHIN noin 3dl lehtikaalisilppua.
1. Kuori ja raasta porkkana / sulata pakastepinaatti /silppua lehtikaali ilman lehtiruoteja pieneksi silpuksi.
2. Riko munien rakenne rikki, lisää puolet maidosta ja suola. Vatkaa jauhot hyvin sekaan, lisää loppu maito, öljy ja pinaatti/lehtikaali/porkkanaraaste.
3. Anna taikinan turvota jääkaapissa vähintään ½ tuntia.
4. Paista pienessä määrässä öljy-voiseosta lettupannulla.
![]() |
Jokaiselle oma pino, niin ei tuu riitaa.. |
Pinaattipannari on perheemme klassikkoresepti. Pellillinen valmistuu iltasella seuraavaa päivää varten ja tällä on pelastettu monet ns. lentävät ruokailut kunkin aikataluun sopivaksi.
1 ps pakastepinaattia
2 munaa
8 dl maitoa
5 dl jauhoja (vehnää ja / tai spelttiä, laitan osan täysjyvää)
1 tl suolaa
2-3rkl sulatettua voita / margariinia
1. Sulata ja valuta pinaatti.
2. Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään.
3. Kaada leivinpaperille uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa noin 30min.
HUOM!! Jos uunipeltisi on kovin iso, voit tehdä 1½ kertaisen annoksen.
perjantai 17. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - Uunijuureskavalkadi
Uunijuurekset ja -kasvikset menevät vähän samaan kastiin wokkien ja paistosten kanssa. Kurkataan jääkaapin alaosaan ja haalitaan 2-4 laatua sopivat määrät. Uunikasviksissakin saa käyttää mielikuvitusta. Tosin täytyy todeta, että perinteinen setti on uunijuureksissa kyllä aika voittamaton, mausteeksikaan ei oikeasti tarvita suolaa ja pippuria kummempaa. Tässä muutamia kännykän kuvavirrasta poimittuja uunijuures-settejä:
Suomisetti eli perinteiset uunijuurekset
- perunaa, porkkanaa, lanttua ja punajuurta
- öljyä, suolaa, pippuria myllystä
Sitä sun tätä - kasvikset
- perunaa, parsakaalia, paprikaa
- oliiviöljyä, suolaa, pippuria, Välimeren tai Provencalen yrttisekoitusta
Pestomarinoidut kasvikset
- bataattia, punasipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja parsakaalia
- öliiviöljyä, suolaa, pippuria. Pesto lisätään paistuneisiin kasviksiin, tarjotaan lämpimänä tai kylmänä pestossa muhittuaan muutaman tunnin.
- jos haluaa hifistellä, kasvikset voi kypsennellä kullekin parhaalla tavalla: parsakaali höyryttämällä, kesäkurpitsa-sipuli-paprika pannulla ja vain bataatti paahdettuna uunissa. Toki kaikki voi lykätä uuniinkin, mutta näin kypsyydet tuli perfect.
Valmistus
1. Kuori ja pilko ainekset reippaan kokoisiksi paloiksi. Perunaa ja porkkanaa ei tarvitse kuoria, perunaa ei edes kannata! Porkkana on makuasia..
2. Sujauta kasvikset muovipussiin (esim. kaupan vihannespussi), heitä perään suolaa, pippuria ja mahdolliset muut mausteet, pyörittele sekaisin.
3. Lisää pussiin öljyä muutama ruokalusikallinen riippuen kasvisten määrästä, pyörittele tasaisesti kasviksille.
4. Kypsennä 225 asteisessa uunissa 30-60 minuuttia. Eri kasvikset kypsyvät eri ajassa: esim. ylimmän kuvan juurekset vaativat tunnin ajan, keskikuvan kasvikset on lisäilty kyspymymisjärjestyksessä: perunat ensin yksin ainakin vartin verran, loppuajaksi paprikat ja parsakaali.
- Uunikasvikset ovat parhaimmillaan liha-, kala- ja kanaruokien sekä kasvispullien ja pihvien lisäkkeenä perunan/riisin/pastan sijaan.
- Jäljelle jääneet kasvikset maistuvat kylmänä lisäkkeenä.
- Jäljelle jääneet perinteiset uunijuurekset kietoutuvat muusiperunan kanssa juuresmuusiksi, vinkki täällä.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)