tiistai 7. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - ihania patoja bataatista
Kuka voi vastustaa bataattia? En minä ainakaan, eikä kukaan tuntemani muukaan. Bataatti on mukavan matala kynnys kasvisruokailuun ja tapa totuttautua samassa myös esim. linsseihin tai papuihin. Bataatti sopii tietysti loistavasti kasvissosekeittoon sekä uunijuureksiksi. Olenpa bongannut myös täytetty bataatti -reseptin sekä bataattipyöryköiden ohjeet, joita täytynee joskus vielä testailla. Menin lykkäämään Pinterestiin hakusanan sweet potato ja nyt ei riitä palstatila kuvaamaan, mitä kaikkea sieltä sitten löytyi.
Kaksi bataattipataa on vakiinnuttanut asemansa meidän arkiruokana, joiden kokeilua suosittelen enemmän kuin lämpimästi! Aikaisemminkin blogissani hehkuttamat bataattichili blogista Chocochili ja bataatti-linssipata Eeva Kolun reseptillä.
Viimeisimpänä tuli kokeiltua meksikolaissävytteistä bataatti-jauhelihapatareseptiä Ruokailmiö-blogista. Tein sekä jauheliha- että kasvisversiot pienillä muokkauksilla, jätin lihaversiosta kidneypavut pois. Molemmat oli maukkaita, mutta täytyy sanoa että lihaversio oli ihan törkeen hyvää! Jos haluaa saada skeptikon tottumaan bataattiin, vihreisiin linsseihin ja / tai quinoaan sekä uskomaan, että "ei ne maistu miltään" - tuo typerä argumentti - kannattaa ehdottomasti kokeilla. Makunsa puolesta sopisi hyvin myös tortillojen täytteeksi.
maanantai 6. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - Punajuuripasta
Alkaisi taas olla punajuurisesonki parhaimmillaan. Mahtavan kokoisia ja edullisia punajuuria kannattaa muistaa ostaa - note to self. Tämä punajuuripastaresepti on Olga Temosen kirjasta Emäntänä Olga.
Perheen skeptikon ihastuminen tähän ruokaan tuli ihan puskista! Olin ihan varma, että jo väri saa nuorukaisen valitsemaan jääkaapista pelkän ketsupin pastansa kaveriksi, mutta toisin kävi ja hän on kunnostautunut myös tämän ruoan kinuamisessa. Punajuuripasta on myös todellista budjettiruokaa, joten ei kannata vaihtaa kuohukermaa ruokakermaksi (kokeiltu on). Keitän punajuuret valmiiksi edellisenä iltana aikaa säästäkseni.
Punajuuripasta
1 sipuli
6 pientä keitettuä punajuurta
25g voita
1 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
(Tarjoiluun fetajuustoa ja tuoretta basilikaa)
1. Raasta kypsäksi keitetyt punajuuret. Silppua sipuli.
2. Kuullota sipulia voissa, lisää punajuuret ja kuullota hetki. Lisää kerma ja mausteet, ja anna hautua kannen alla 15 minuuttia.
3. Tarjoa pastan kanssa, jos sattuu löytymään fetaa ja / tai tuoretta basilikaa, tarjoa niitäkin. Meillä uppoaa kyllä ilmankin.
sunnuntai 5. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - sienimunakasrulla ja viittä vaille kasvisbrunssi
Vietettiin mukavaa launtai-päivää herkkujen äärellä naisporukalla. Brunssilla - tai olikohan se enemmänkin lounas - oli salaatin lohta lukuunottamatta kasvisruokaa ja napa paukkui. Kaikki oli kieltämättä hyvää.
![]() |
Sipulipiirakka ja sienimunakasrulla. |
Tarjolla oli suolaisena
- pestomarinoidut kasvikset
- lohi-avokadosalaatti kermaviilikastikkeella
- karjalanpiirakat
- sipulipiirakka (ihana resepti)
- sienimunakasrulla
- viinirypälesalaatti (ihasteltu resepti)
Sieniaika jatkuu aina vaan ja eiköhän suppiksia alkaisi jo löytymään. Siihen liittyen pistetään eetteriin munakasrullan resepti, tällä kertaa kauden mukaisesti siis sienitäytteellä. Munakasrulla on kiva sekä arkeen että juhlaankin sopiva, erittäin variointikelpoinen sekä yleisesti pidetty ruoka. Voi tehdä isomman rullan ja syödä muutamana päivänä tai eväänä, maistuu hyvältä myös kylmänä. Täytteisiin sopii kasvikset melko pieneksi pilkottuna / raastettuna, kevyesti freesattuna sekä maustettuna. Napakamman koostumuksen aikaansaamiseksi joukkoon voi nakata juustoraastetta tai tuorejuustoa. Tätä suosittelen ainakin vieraille tarjottaessa, koska syöminen on siistimpää.
Alla oleva resepti on kelpo muillekin tarjottava, koska täyte pysyi hyvin kasassa ja oli mukava syödä. Kevyemmän version saa jättämällä juuston pois, mutta alla oleva toimii munakasrullan perusreseptinä hyvin.
Sienimunakasrulla
MUNAKASPOHJA
4 kpl kananmunia
4 dl maitoa
1 dl jauhoja (vehnä-, graham- tai hiivaleipäjauhoja)
½ tl suolaa
loraus öljyä
TÄYTE
~300g sieniä (herkkusieni, suppiksia, kanttarelleja jne.)
1 sipulia tai pala purjoa
100 g tuorejuustoa
suolaa
pippuria
ruohosipulia tms. yrttiä
vähän juustoraastetta
1. Sekoita munakaspohjan aineet keskenään kulhossa, anna turvota unnin lämpiämisen ajan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaada munakasseos uunipannulle (noin 30cmx40cm) levinpaperin päälle ja paista 15min.
2. Valmista täyte: kuullota silputtua sipulia pannulla hetki, lisää pilkotut / siivutetut sienet. Paistele pehmeäksi. Lisää tuorejuusto ja mausteet ja yrttiä, tarkista maku.
3. Laita pöydälle toinen leivinpaperi ja sen päälle juustoraastetta, kumoa munakaslevy juustoraasteen päälle. Juustoraaste toimii hyvänä "liimana" ja juustoraaste tarttuu kauniiksi pinnaksi levyyn, eikä hävikkiäkään synny. Levitä sieniseos levylle ja rullaa leivinpaperin avulla rullaksi.
![]() |
Juustoraaste muodostaa hienon reitistön pinnalle. |
4. Paista rullaa vielä 225 asteisessa uunissa noin 10min, kunnes pinta hieman ruskistuu. Siisti siivuttaminen onnistuu helpoimmin jäähtyneenä, esim. juhliin - arkena ei oo niin noponuukaa.
5. Tarjoa kylmänä tai lämpimänä salaatin tai vaikka uunijuuresten kanssa.
lauantai 4. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - Kaalilaatikkohaaste
Rakastan kaalilaatikkoa ja kaalia ylipäätään. Kaali on raaka-aineena edullinen, riittoisa, terveellinen ja monipuolinen. Perinteisen kaalilaatikon sijaan olen kokeillut muutamia kasviskaalilaatikoita, mutta yhtäkään niistä ei ole kelpuutettu toiselle kierrokselle. Kyllä ne syötyä on tullut, mutta ei vakikäyttöön. Kyseiset kaalilaatikot ovat olleet mausteisempia, esim. gruusialainen kaalivuoka ja mausteinen omena-kaalilaatikko. Niissä makunystyröitäni mitä ilmeisimmin vaivaa etikan käyttö. Jauhelihan korvaaminen soijarouheella perinteisessä kaalilaatikossa on pyörinyt mielessä ja nyt sitä testasin.
Armottoman googlettamisen tuloksena löysin kehutun reseptin Jannan blogista Ruokahommia. Muokkasin kaikella kunnioituksella reseptiä omaan tuttuun reseptiini ja tulos on alla. Ilolla voin myös kertoa, että kasviskaalilaatikko-ongelmani on ratkaistu! Tämä oli juuri sen makuista kun kaalilaatikon pitääkin, kelpasi ilman kulmakarvankohotustakaan lihansyöjänuorukaiselle, ei tainnut itse asiassa tajutakaan ettei ruoassa ollut lihaa. Onnistumisen avain taisi olla soijan hyvä maustaminen ja piiitkä haudutusaikahan on aina hyvän kaalilaatikon salaisuus.
![]() |
Nuorisoo asettaa aina kyytipojat kunniaan. |
Kaalilaatikko soijarouheella
n. 1kg valkokaalia
3-4 porkkanaa
1 iso sipuli
2 dl tummaa soijarouhetta
öljyä ja/tai voita
n. ½tl valkopippuria
1 kasvisliemikuutio
3-4 dl vettä
1 tl meiramia
2 dl ohrasuurimoita
1 tl suolaa
2 dl kermaa (ruoka-, kaura- tai maustettua)
2 tl siirappia
1. Pilko kaali suikaleiksi, porkkana kuutioiksi, silppua sipuli.
2. Laita kaalit ja porkkanat isoon kattilaan, lisää noin desin verran vettä, hauduttele vähintään 15min soijarouheen valmistamisen ajan.
3. Kuullota sipulisilppua reilussa öljy-voiseoksessa pehmeäksi, lisää valkopippuri ja hauduttele hetki. Lisää soijarouhe, paista hetki. Lisää liemikuutio ja vettä muutamassa erässä. Hauduta, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Mausta meiramilla.
4. Voitele suuri uunivuoka. Sekoita kaikkia aineet keskenään (kaaliporkkanaseos, soijarouhe ja loput aineet). Kaada uunivuokaan ja paista uunin alatasolla 150 asteessa 2-3 tuntia. Kääntele muutaman kerran paiston aikana vuoan aineksi varovasti, jotta päällä olevat ainekset eivät aivan kuivu.
Kaalilaatikko on erinomainen työeväs pakkasesta!
Huom! Lisäsin tunnisteen skeptikon pupunruoka, jonka alta löytyy matalan kynnyksen kasvisruokia.
perjantai 3. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - Parempi kasvishernekeitto
Rakastan hernekeittoa. Olen tehnyt hernaria toki perinteisenä kasvisversiona jättäen lihan pois ja lisäten porkkanaa. Rehellisesti sanottuna makunystyräni ovat sitä syödessä aina kaivanneet lisää makua ja olen tuskissani lisäillyt lautaselle hervottomat määrät sinappia. Koska lihan korvaaminen soijarouheella tuskin tuo lihakkaampaa makua, piti löytää parempi kasvishernariresepti. Ja tässä se tulee: kirjasta Aurinkomaa - Koko perheen kasviskeittokirja (Ruuska, Tuija)
Punertava ja mausteinen kasvishernekeitto
1 ps kuivattuja herneitä
2 l vettä
1 sipuli
½ purjo
½ punainen paprika
3-5 valkosipulinkynttä
(½ chili)
2 rkl öljyä
2-3 rkl tomaattipyrettä
1 tl jauhettua paprikaa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
(1 tl kokonaista fenkolia)
1-2 tl suolaa
pippuria
2-3 rkl sitruunanmehua
1. Liota herneitä yön yli.
2. Kaada liotusvesi pois, laita tilalle raikaista vettä 2l. Kiehauta herneet, madalla lämpöä ja hauduta puolisen tuntia ja tee sillä aikaa mausteseos.
3. Pilko sipulit ja paprika pieniksi kuutioiksi. Kuullota öljyssä, lisää tomaattipyree ja mausteet, hauduttele hiljalleen ja lisää loppuvaiheessa paprikat. Lisää seos keittoon ja hauduta vähintään tunti, mielellään pari tuntia.
4. Lisää lopuksi suola, pippuria ja sitruunamehu.
torstai 2. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - Kikhernepihvit
Olen tehnyt kikhernepihvejä lukuisilla resepteillä, siltä ainakin tuntuu. Milloin on vaivannut ohjeen vehnä, toisinaan pihvien koossapysyminen on ollut tuskien taival, joskus olen halunnut päästä helpolla ja paistaa pihvit uunissa ja joidenkin kohdalla on kerrottu, että ne edelliset maistui paremmalta. Että kaikkea on kokeiltu.. Loppujen lopuksi palaan aina Pirkka-lehden kikhernepihvireseptiin ja sitä siis suosittelen, alla oma himppasen muokkaamani versio. Jos haluan korvata korppujauhot vehnättömällä vaihtoehdolla, käytän kikhernejauhoja.
Kun hommaan ryhtyy, kannattaa tehdä iso satsi ja hyvissä ajoin, vaikka edellisenä iltana tekeytymään. Ylimääräiset valmiit pihvit pakkaseen evääksi otettavaksi, tyhjän kaapin päivälle tai vaikka hampurilaisen väliin kietaistavaksi.
Niin, ja näitä voin suositella kokeiltavaksi myös skeptikoille, hyvien lisukkeiden kera maistuvat yllättävän helposti!
Kikhernepihvit
2 tlk kikherneitä (tai 5-6 dl itse keitettyä)
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl korppu-, speltti- tai kikhernejauhoja
3 rkl sitruunamehua
2 rkl öliiviöljyä
2 kananmunaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
mustapippuria
(ripaus chilijauhetta)
1. Silppua sipulit pieneksi, kuullota öljyssä pannulla. Lisää tilkka vettä ja hauduttele noin 5min.
2. Mittaa kulhoon sitruunamehu, öljy ja jauhot, anna turvota hetki.
3. Lisää kulhoon kikherneet, sipulisilppu, muna ja mausteet. Soseuta sauvasekoittemilla tai muulla koneella. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
4. Pyörittele taikinasta märin käsin pienehköjä palluroita ja litistä pihviksi, halkaisiljaltaan 5-7cm, korkeus voi olla melkein sentin. Paista pannulla melko runsaassa öljy-voiseoksessa. Laske lämpöä paistamisen aikana hieman, ettei pihvit pala.
5. Tarjoa maustamattoman jugurtin tai jugurttikastikkeen kera sekä esim. wokin, riisin / speltin tai perunamuusin kanssa.
keskiviikko 1. lokakuuta 2014
Lihaton lokakuu - Kasvissosekeiton facelift ja myskikurpitsakeitto
Kasvissosekeiton maut pääsevät uusiin sfääreihin, kun juurekset paahtaa ensin uunissa - kasvissosekeittoon saa makua siis muutenkin kuin lisäämällä kermaa tai Koskenlaskijaa. Tai kuten minä ja teen molemmat!
Kasvisosekeitto paahdetuista juureksista
Kuori ja lohko haluamasi juurekset. Älä sössi vielä sipulin kanssa tässä vaiheessa. Kierittele juurekset kevyesti suolassa ja öljyssä. Kuorimattomat valkosipulinkynnet paahtuvat uunissa upeiksi, joten lisää niitäkin halutessasi ja kuori vasta paahtumisen jälkeen. Paahda juureksia uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin ½ tuntia riippuen lohkojen koosta. Juurekset saavat olla pehmeitä muttei mielellään vielä kovin ruskeita.
Silppua sipuli, kuullota kattilassa öljyssä. Lisää paahdetut juurekset, kasvisliemikuutio ja vettä sen verran että juurekset nippa nappa peittyvät. Anna kiehua vartin verran, soseuta, maista ja mausta. (Ja lisää vielä sitä kermaa tai sulatejuustoa.)
![]() |
Vähän nolo alkukuva lihattomalle.. Puolustuksena pekonirippeille toimii sekä hävikin torjunta että nuorenmiehen motivointi kasvisvoittoiseen ruokailuun. |
Samalla paahtamiskikalla valmistuu kertakaikkiaan ihana, salonkikelpoinen ja syksyisen keltainen myskikurpitsakeitto. Tällä Hesarin reseptillä onnistuu! Ohjeessa neuvotaan pitämään foliota paiston aikana kurpitsan päällä, mutta jos pitää koko paahtoajan, ei paahtumista pääse tapahtumaan tarpeeksi. Pidä foliota vain siis osan aikaa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)