perjantai 15. elokuuta 2014

Salaatti ilman tiskiä ja muita keittiöniksejä


Edellisellä niksikierroksella heitin ilmaan ratkaisemattoman ongelman eli kikherneiden lentely ympärinsä sauvasekoittimella survottaessa. Olen todennut toimivaksi esisurvomisen kaulimella muovipussissa tai perunasurvimella kulhossa. Tuntuu myös muuten siltä, että itse liotetut ja keitetyt herneet ovat pehmeämpiä ja soseutuvat helpommin kuin purkkitavara.


SALAATTI ILMAN TISKIÄ

Kokoan arkisalaatin kastikkeen kera hätäseen ilman leikkuulaudan sotkemista seuraavasti:
 • salaatinlehdet saksilla suikaleiksi 
 • kurkun kuutiointi suoraan astiaan (ohje alla)
 • tomaatin kuutiointi sormien välissä
 
 • kastikkeen ainekset perään (öljy, viinietikka / balsamico, suola-, pippuri- ja sokerihiput, halutessa kuivia yrttejä)
 • sekotus


KURKUN KUUTIOINTI

Bongasin tämän kikan aikoinaan töissä lounastauolla erään Jaanan häärätessä eväidensä parissa, kiitos siitä! Tässä ei tosiaan tiskiä (aikuisella) tule, on nopea ja tasalaatuinen tulos. Soveltuu myös erityisen hyvin aikuisen esivalmistelemana lapsen tavaksi kuutioida kurkku. 

Tee kurkkuun haluamasi pituisia viiltoja kurkun suuntaisesti esim. kolme ja toisin päin sama kolme. Tiukka ote kurkusta ja leikkaa ikään kuin siivuttaisit, joko suoraan lautaselle, salaatin sekaan tai lapsen kyseessä ollessa leikkuulaudalle.


SALAATIN TEHOKAS PESU JA PITKÄIKÄINEN SÄILYTYS

Jaan tämän itsestään selvän asian tänne pitkälti sen takia, että eräs Jamie pauhasi syvällä kokemuksen rintaäänellä tämän olevan ainoa tapa käsitellä lehtisalaatti. Kerätään salaatti penkistä tai kaupasta ostettu ruukkusalaatti kasvupurkistaan. Erityisesti kaupasta ostettu ruukkusalaatti kannattaa käsitellä näin, ruukussa säilyvyys on lyhyttä.
Pesualtaaseen tai vatiin kylmää vettä sen verran, että salaatilla tilaa liikkua. Huljutellaan reilusti ja nostellaan muutama kerrallaan lävikköön tai salaattilinkoon, ravistellaan tai lingotaan mahd. kuivaksi. Likaisuudesta riippuen pesun voi toistaa. Salaatti puhtaaseen isohkoon muovipussiin. Suljetaan siten, että pussiin jää ilmaa.  VOIN PIKAPEHMITYS ILMAN MIKROA

Joskus sitä rupeaa leipomaan ex tempore ja resepti alkaa virkkeellä "vaahdota pehmeä voi ja sokeri". Voin pehmiäminen kestää puolesta tunnista tuntiin vaikka sitä olisi vähän pieninnytkin. Paras konsti pikapehmiämiseen on siivuttaa voi juustohöylällä, on lähes heti tai viimeistään 5 minuutin päästä vaahdottamisvalmista.
2 kommenttia:

 1. Tässäpä hyviä vinkkejä! Salaatin teen useinkin juuri samoin, mutta tuo juustohöylä voille on uutta. ..tulee käyttöön kun on tälläinen extempore-Ihminen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka leipominen in kuinka ollut tiedossa, unohdan voin lämpiämään ottamisen kuitenkin eli tuo siivuttaminen on usein käytössä. Katsastithan vanhoistakin vinkkipostauksista lisää keittiökonsteja!

   Poista