torstai 28. elokuuta 2014

Luottoreseptit


Taitaa jokaisesta taloudesta löytyä se oma rakas reseptikirja sekä kansio, kirja tai vihko, joka sisältää tukun ruokaohjeita. Käsinkirjoitettuja, lehdistä leikattuja. Kuvailuilla mehevä, paras, äidin se ja se, Tiinan se ja se. 
 
Lehtileikkeleiden fontit ja kuvat henkivät eri vuosikymmenten ajankuvaa. Käsiala on erilaista eri ajanjaksoina, jotkut huomattavan kauniilla käsialalla, toisista saa hädin tuskin selvää. 

Tuhruiset ja kupruiset sivujen reunat, likaiset peukalon jäljet ahkeran selailun merkkinä, toisiinsa liimautuneet ja irtirevityt sivut. Monet suklaan, kananmunan ja rasvan tahrat.


Kirjasta Kotitalous 7 tulee edelleen katsottua monet perusreseptit. Ja sen on kirja näkönenkin.


Ja ne reseptit: suurinta osaa ei ole koskaan kokeiltu, montaa on syöty kerran tai kaksi. Kommentoitu ehkä otsikon viereen ok, hyvää!, vähennä nesteen määrää, mausta lisää. Ja sitten ne vakioreseptit: suuren osan niistä osaa kyllä ulkoa, mutta toiset pitää aina luntata siitä kirjasta. 

Elämänkulussani on pyörinyt muutama ruokaohje, joista en pääse eroon. Ne tulevat mieleen aina säännöllisin väliajoin ja pitkienkin aikojen päästä. Ja ne ei sitten ole siinä omassa reseptikirjassa! Milloin niitä tihrustetaan jostain kämäsestä ja ryppysestä lippulapusta joka löytyy kuin ihmeen kaupalla. Joskus koitetaan metsästää netistä tai kysellään hädissään tuhannennen kerran äidiltä puhelimessa puolessa välissä ruoan valmista. 
 
Vaatimaton ulkokuori hämää: kyseessä on kullanarvoinen resepti.


Yksi tällainen resepti meinasi jo hukkua: ei löydy netistä, ei ole itsellä tallessa, mutta ystäväkulta löysi monennennen kerran kätköistään etsimisen jälkeen. Nyt tallennan sen tänne, olen jakanut monelle ystävälle ja kyllä - kirjoitin sen omaan reseptikirjaankin. Kauniilla käsialalla ja adjektiivilla suosikki.

Tässä teillekin luotto pastasalaattini ohje: tarjottu monissa kekkereissä reseptin mukaisesti tai pelkkä marinoitu pasta muun salaatin ohella. Erinomainen myös pikniktarkoitukseen.
Marinoitu pasta-mozzarellasalaatti

3-4 dl  (kaura)pastaa (kuivana mitattu)
 
marinadi:
½ dl    öljyä
1 rkl   balsamiviinietikkaa
2 rkl   appelsiinimehua
n. ½ tl suolaa
2 tl    sokeria
        mustapippuria
1       valkosipulin kynsi hienonnettuna
½ dl    tuoretta basilikaa hienonnettuna

--------------------------------------------
1 pallo mozzarellaa
1 rs    kirsikkatomaatteja
½-1 l   salaatinlehtiä oman mieliteon mukaan
        basilikan lehtiä
 
1. Keitä pasta, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

2. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja sekoita pastan sekaan. Voit tehdä tähän asti edellisenä päivänä, laita jääkaappiin muhimaan marinadissa ja viimeistele loppuaineet tarjoilupäivänä.

3.Leikkaa mozzarella viipaleiksi tms., tomaatit puoliksi. Vuoraa tarjoiluasti salaatilla , päälle pasta, juusto ja tomaatit. Koristele basilikan lehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti