lauantai 9. elokuuta 2014

Säkkiviljelykuulumiset


Kokeilin tänä kesänä ex tempore säkkiviljelyä ja tässäpä kokemuksia ja satoa. Vuodethan on säiden kannalta erilaisia, joka tietenkin vaikuttaa kaikkeen viljelyyn, että sitä en tässä nyt syvemmin ala pohtimaan (aikaiset lämpimät, kylmä kesäkuu ja hullut helteet). Säkkiviljelmien saama huomio oli minimalistista eli istuttamisen jälkeen säkit saivat viihtyä melkein itsekseen: huoltotoimina vain kastelu, sadon korjuu ja ihailu. Fiksu olisi ehkä jotain lannoitetta antanut, mutta kyllä mustan mullan alkuvoimalla on satoakin tullut.
 
Kylvin esikasvattamatta yhteen säkkiin kesäkurpitsaa (2 tainta säkissä) ja lehtikaalta kahteen säkkiin (3-4 tainta säkissä). Kesäkurpitsa on aikasta kookas kasvi ja ehkä tuentaakin kaipaava näin loppukaudesta, mutta kyllä ne säkissään viihtyivät ja tähän mennessä tullut kolme komeaa kesäkurpitsaa. Lehtikaali on tuottanut satoa niin ikään, mutta enemmänkin olisi saanut tulla. Olisiko kaivannut lannoitetta, lisää kasvusyvyyttä vai oliko säät vain haasteelliset, mene ja tiedä.

Tulevina kesinä aion jatkaa säkkiviljelyä, mutta taidan laittaa nämä isommat penkkiin, säkkiin kevyempää ja aikaisemmin satoa antavia eli salaattia, yrttejä, pinaattia. Ja ei pidä unohtaa sitä, että säkit olivat kyllä iso ilo ainakin minun silmälle! Täytyy tyhjätä säkit vain huolellisesti, pestä ja laittaa odottamaan ensi kesää.


Tässä hommassa nopeus on todellakin valttia.


Lehtikaalta riittää hyvin pakasteeseenkin asti ja se kävi kyllä kätsästi: lehdille kevyt pesu ja kuivaus, muovipussissa pakastimeen yöksi. Seuraavana päivänä rasiat valmiiksi nimilappuineen, tykötarpeet esille ja sitten pitää olla sairaan nopea: pussi pakastimesta, saman tein puristelee pussissa kaalit palasiksi, avataan pussi ja poistetaan lehtiruodit. Äkkiä rasioihin ja takasin pakkaseen. Lehtikaali sulaa älyttömän nopeasti eli hommassa saa oikeasti pitää kiirettä, sillä sulanut lehtikaali ei enää rapise palasiksi vaan täytyy käyttää saksia.

Mikäli innostuit hommasta, kurkkaapa aikaisempi postaus säkkien perustamisesta tästä. Säkit ovat olleet tosi siistit, multa ei ole mistään valunut eli voin suositella kyseistä tapaa muillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti