lauantai 15. helmikuuta 2014

Kuukauden ruokalasku 2/2


Tarjouksia on vaikea vastustaa, ainakin mitä ruokaan tulee. Vaate-, kosmetiikka- tai sisustustarjoukset eivät ole minulle ongelma, kävelen ongelmitta ohi - en tarvitse. Mutta ruokatarjousten kanssa joudun käymään taistoa ja järkikeskusteluja. Netti tekee tarjousten seuraamisesta helppoa; ketjumarkettien sivut ovat kännykän suosikkivalikossa, uudet tarjoukset tulevat aina maanantaisin ja torstaisin. Erityisesti haukankatseeni etsii hedelmä-vihannes-osaston sekä kala- ja lihatarjouksia. Kahvia tietenkin ja voita. Ja kyllähän tarjousten hyödyntäminen kannattaa kukkaron kannalta, tarjoukset edesauttaa myös ruokalistan suunnittelua.

Kuluneella budjettikaudella ruokaviikkojen laskut olivat epätasaisia toisaalta noista tarjouksista johtuen, toisaalta perustarvikkeiden hankkimisen pakkaantumisesta samoille ajoille.

Viikko 1    71€
Viikko 2   120€
Viikko 3    85€
Viikko 4    54€

Mutta: halpa ei ole aina taloudellista tai järkevää. Tyhjiä ja tyhmiä kaloreita en osta halvallakaan (valkoinen makaroni tai halppisnuudeli, hampurilaiset, pizzat, nugetit, mehut, vichyt jne..). Viljatuotteet on viime peleissä taloudellista syödä aina ja kokonaan täysjyvänä hinnasta huolimatta. Toisekseen: halvennukset lunastavat rahan säästön vasta siinä vaiheessa, kun hankinta käytetään. Ja käytetään tehokkaasti. Kuluneena budjettikautena hyödynsin mm. kilon kanatarjouksen neljän ruoan aineiksi, silakkakilosta syötiin kolme kertaa, kaalistahan saa 2-3 isoa ruokaa jne..Kilo kanaa neljälle ruoalle:
fileepihvit pekonilla tai ilman, kanakeitto,
kana-kasvis-wok ja broilericurry.


Kahden jälkimmäisen seurantaviikon ruoat:

 Lihapullapasta
Tomaattikeitto
Kasvis-nuudeliwok
Myskikurpitsa-bataattikeitto
Silakkalaatikko
Maksalaatikko (self made)
Punajuurilasagne

Lehtikaalilätyt
Punajuurilasagne
Punanen kanakeitto
Lihapullat, uuniperunat ja kukkakaalit
Soijamakaronilaatikko
Silakkapihvit, kukkakaaliperunasose, porkkanat
Tattarikaali


Laskin myös neljän viikon ajalta ruokien pääraaka-aineita, tässä tilastoa:
- 8 liha- tai maksaruokaa
- 4 kanaruokaa
- 4 kalaruokaa
- 12 kasvisruokaa.
Varmaan aika tyypillinen ilmiö on, että kalaruokia saisi olla useammin, toki koulussa / töissä on tullut näiden lisäksi syötyä kalaa, mutta kotonakin voisi olla vielä hieman useammin. Kasvisruokien määrään olen aika tyytyväinen, liharuokia voisi vielä hieman tsempata papu- ja linssiruokia lisäämällä.

Rehellisyyden nimissä todettakoon myös, että kyseisen kauden asettuessa Runebergin päivään, torttuihin meni jonkin verran rahaa. Runebergin tortut ovat aivan ykkösiä kausileivonnaisista! Nuorison viikonloppukarkkeja on toki myös ostettu ja jokunen pulla ja kakku leivottu.


 

Ex tempore rahkapullat.


Opin seuraamisesta sen, että etukäteissuunnittelua kannattaa jatkaa ehdottomasti, tarjouksia ja torilla käyntiä hyödyntää. Monipuolinen ja laadukas ruoka ei tule kalliiksi. Toisaalta ruoka on aika hyvä kohde myös panostaa rahaa tai ostaa hyvää omaatuntoa. Myönnän saavani kiksejä toisaalta pihistelystä, toisaalta luomutuotteiden ostamisesta ja terveyshifistelystä. Tasapainoillen jatkellaan!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Aika hyvältä kuulostaa nuo budjetit ja ateriat, ja olen aivan samaa mieltä tuosta, että ruokaan kannattaa investoida. Toki halvalla saisi syötyä valkoista makaronia ja nuudeleita, mutta pidemmän päälle lähtee vain puhti ja mielenkiinto koko syömisestä. Itse kannatan juuri tuota, että ostaa laadukkaita (mutta edullisia) raaka-aineita ja tekee kaiken alusta asti itse (ehkä jotain jogurtteja ja rahkoja lukuun ottamatta), säästääpä eineksissä ja puolivalmisteissa sitten ja välttyy turhilta lisäaineilta, sokereilta, kovetetuilta rasvoilta ja suolalta.

    VastaaPoista
  2. Kiva kun kävit!
    Tykkään ruotia näitä arkijuttuja :) Olen muuten todennut, että ruokaremontin jälkeen ruokalasku on pienentynyt, vaikka hankin monet yksittäistuotteet aikaista kalliimmalla, esim. luomu- ja kauramaito, kaurakerma taviksen sijaan. "Kaiken alusta asti tekeminen" kuulosata tutulta ja se on varmaan suurin yksittäinen tekijä myös kustannustehokkuudessa :)

    VastaaPoista