maanantai 14. lokakuuta 2013

Arkiruokailusta




Olen tullut tulokseen, että syöminen tulee aina kalliiksi mutta mittayksikön voi valita. Hyvä arkiruokailu vaatii rahaa  tai aikaa / vaivaa. Ei välttämättä molempia (vaikka sekin on toki mahdollista), mutta toinen on valittava.

Minä käytän ruoan laittoon mielummin aikaa ja vaivaa.





Pastakastikkeen alkumetrit.
   
Se tietää sitten sitä, että uuni ja hella laulaa viikonloppuisin usein tuntitolkulla ja niin minäkin. Satun nimittäin edelleen pitämään ruoanlaitosta ja keittiössä pakertamisesta.




Loppumetrit.
  
Ruoka-arjen sujumisessa kaiken a ja o on suunnittelu. Sen laiminlyöminen kostautuu, sekä oman mielialan että kukkaron suhteen. Suunnittelen ruokalistan pari kertaa viikossa ja valmistan sapuskat osittain valmiiksi viionloppuisin ja joskus arki-iltaisin. Hyödynnän suunnittelussa pakastetta, tarjouksia sekä kauden tarjontaa.





Murekataikina lihasta ja soijasta eli
kolmen ruokailun osaset: lihapullapasta, pullat + muusi ja
self made -hampurilaiset.
  
Vakiopakasteeksi päätynyt pastakastike on saanut kimmokkeen kaupan pastakastikkeista lasipurkissa. Hinta per purkki on aikamoinen, joten näinpä citymartta keittää oman kastikkeen ja pakastaa kertasatseina. Kesän edullisella tomaattiaikana laskin 8 kerta-annoksen könttähinnaksi noin 4€ eli 50 senttiä satsi. Ei huano.





Pastakastike pakkaseen

2 kg    tomaatteja
1       iso sipuli
3       valkosipulin kynttä
2       pientä porkkanaa
(pala    kesäkurpitsaa halutessasi)
        oliiviöljyä
2-3 tl  (intiaani)sokeria
1 tl    suolaa
        mustapippuria
1 dl    basilikaa (+ mäkimeiramia) silputtuna

1. Pese ja pilko tomaatit, leikkaa kannat pois. Silppua sipuli ja valkosipulit. Kuori ja pilko porkkanat pieneksi. (Pilko kesäkurpitsa)

2.Kuullota sipuleita isossa kattilassa öljyssä. Lisää porkkanat, tomaatit (ja kesäkurpitsat) ja kuumenna sekoitellen.

3. Kun tomaatit pehmenneet, lisää sokeri, suola ja mustapippuri. Keitä ilman kantta noin tunti. Laita päälle haarukalla pistelty leivinpaperin pala, jos roiskuu yli.

4. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää yrtit. Maista ja mausta lisää halutessasi!
Purkita pakasterasioihin 3-5dl satseissa.


HUOM! Tuoreiden tomaattien lisäksi voi lisätä tomaattimurskapurkin tomaattien lisäämisen yhteydessä, niin kastikkeen väristä tulee syvemmän punainen.





Arkisempaa saa hakea -
lihapullapasta kera salaatin.
  

3 kommenttia:

  1. Tuota täytyy ensi kesänä kokeilla, keittää itse tomaattikastiketta. Olen tehnyt sitä tomaattimurskaa keittämällä ja maustamalla, pizzaan ihan parasta.
    Citymartta on paras!

    VastaaPoista
  2. Ihania väriterapiakuvia :) martta on pakko välillä olla, ei tästä muuten mitään tule, meillä syö pojat kuin hevoset ja koko ajan...huoh...oju oli koulussakin sanonut opettajalle, ettei meillä ole koskaan maitoa ;) .

    VastaaPoista
  3. Kanssamarttojen kommentit ilostuttaa!

    Kuin hevoset juu, aina nälkä ja koko ajan jano. Varsinkin jos ovat kotosalla keskenään kaapit ja pakaste tyhjenevät tehokkaasti. Siksipä kunnon ruoan valmistaminen onkin tärkeetä, että ei nälkäänsä tarvi kaappeja tyhjentää vaan pelkästään napostelun himoon.

    Ja Sarppu: meillä tuo maidon kulutus on ratkaistu sillä, että meillä ei ruoan kanssa maitoa juoda. Tylyä mutta totta, vesi kyllä riittä juomaksi, kyllä sitä maitotuotetta ruoassa tarpeeksi tulee.

    VastaaPoista