torstai 3. lokakuuta 2013

Aamuihminen


Ennakkoluulot vol 2.

Puuro

Olen syönyt aamiaista säännöllisesti vasta reilun vuoden ajan piiitkän tauon jälkeen. Aamupalan syöminen oli tauolla melkein 10 vuotta, join vain kahvin ja töissä sitten ehkä jonkun juggen aamupäivän aikana. Ruokaremontin myötä palautin aamiaisen paikalleen viime syksynä. Syön 98% aamuista puuroa and I love it!
Aamupuuron keittotapani on kokenut muutoksia matkan varrella. Aluksi keitin perinteisen Nallen Kuntokaurapuuron 2,5dl vesimäärään. Jotta aamiainen kantaisi oikeasti lounaaseen asti, olen kasvattanut määrää lähinnä lisäämällä vettä, leseitä ja proteiinia. Pitkään äimistelin ja paheksuin kaikenmaailman fitness-villityksiä lisätä raejuustoa, rahkaa, pähkinöitä tai mitälie protskujauheita Pyhään Kaurapuuroon. Mutta niinpä sitä vaan nykyään lötätään melkein joka aamu raejuustosatsi puuron sekaan. Ja ainakin tällä hetkellä olen sitä mieltä, että tuo lisäys ei heikennä nautintoa vaan pitää oikeasti nälkää pitempään.


Toinen pyhäinhäväistys puuronkeitossa liittyy hiutaleiden lisäämishetken ajoitukseen. Tietenkin veden pitää kiehua ennen hiutaleiden laittoa ja sitten puuroa haudutetaan mahdollisimman pitkään. Muuten puurosta tulee liisteriä, jauhoista tai mitä lie myrkkyä. Arkiaamussa haudutusaikaa tuntui vaan aina olevan liian vähän ja puuron pehmeysaste aina pieni pettymys. Paitsi viikonloppuina, kun puuron keittoon sai kulua aikaa puolikin tuntia. 
Ja noinpa kuulkaa vaan hiutaleet kylmään veteen, hella päälle ja hurraa!!! Puuro valmistuu huomattavasti nopeammin myös hieman karkeammista luomuhiutaleista ja puurosta tulee aivan superpehmeää muttei mitään jauhoa tai liisteriä. Tällä tavalla myös puuron keittoon liittyvää lieveilmiötä eli kattilasta ulospursuamista ei tapahdu.

Pehmeä puuro aamun aikatauluun

4 dl        vettä
reilu 1dl   luomukaurahiutaleita
1-2 rkl     leseitä
            suolaa
reilu rkl   raejuustoa
(loraus hunajaa taittamaan raejuuston happamuutta)


1. Hella täysille.
2. Vesi, hiutaleet ja leseet kattilaan. Hämmennystä lämpiämisen aikana ettei tule pettymyksiä.
3. Kun herkku kiehuu, hella pienelle ja haudutusta välillä seikoittaen max 5 min.
4. Herätä mukulat, petaa sänky ja tsekkaa sää, päätä päivän kulkuneuvo.
5. Suola ja raejuusto (+ halutessasi hunaja) puuron sekaan.
6. Kevyt sokerihuntu pintaan, voisilmä sulamaan ja maito reunoille jäähdyttämään syöntilämpöiseksi.

2 kommenttia:

  1. Hyvä ohje :) Pitäisköhän minunkin hinkuttaa neste neljään desiin... Menisi kyllä sekin. Minulla on aina ihan sikanälkä aamuisin - ei todellakaan ole mitään "ei aamusta maistu" -ongelmaa. Kaikki menisi ja vähän enemmänkin :)
    Leseitä voisin minäkin vähän ripauttaa sekaan - enpä ole muistanut koko hommaa. Raejuustoa, voita tai maitoa en ole lisännyt koska niitä en osaa oikein marjoihin yhdistää. Raejuusto ehkä menisi? Kylla minäkin söisin mieluummin voi-maito-puuroa mutta niitä marjoja on niin hele*****ti että yritän vaan saada syötyä niitä joka välissä pois - muuten ei mahdu ensi kesänä uusia - ja se on minulle katastrofi jos en saa olla kolmea kuukautta metässä :)

    VastaaPoista
  2. Hinaa kuule vaikka vähän yli 4dl! Totuuden nimissä oma nestemäärä on nykyään kyllä yli 4dl lisäämättä silti ylläolevia oikeastaan hiutaleiden määriä, ainahan ne on vähän sinne päin. Lese taitaa turvottaa puuroa myös vähän enemmän ,joskus lisään muuten myös pellvansiemeniä. Puuro jää toki aika löysäksi mutta jäähtyessään tiiviistyy vielä hieman. Olen vaihtanut nykyään maidon kauramaidoksi, josta tulee vähän lisäkaloreita aamiaiseen, täyttävyyttäkin (?) ja sopii muuten kaurapuuroon maullisesti perfect.

    Outo marjaongelma! Meidän vuosikausia kestänyt marjaongelma on ollut pänvastoin niiden mystinen häviäminen pakastimesta, tyhjät kipot lusikoineen löytyy sitten lasten huoneista erinäisistä kivoista piiloista.. Nykyään aseena ongelmaan olen käyttänyt pimeitä rasioita ja suoranaista huijausta: muoviset margariini- ja hillorasiat ja kannessa teksti 'parsasose', 'suolanen piirakkataikina' tai 'mäkimeirami', toimii aika hyvin :)

    VastaaPoista