sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Herkkuja paprikasta


Paprikan sesonki on vielä käynnissä, erityisesti ulkomaista saa puoli-ilmaiseksi. Paprika on tietysti herkkua sellaisenaan, leivällä tai salaatissa, kevyesti kypsennettynä wokin osasena, mutta se maistuu erityisesti myös valmistettuna. 
 
Paprikaherkkuni top 3: 
  • marinoidut paprikat
  • täytetyt paprikat
  • paprika-tomaattilisäke

Ja reseptit ilman erityistä esihölinää, olkaa hyvät!




Paahdetut ja marinoidut paprikat
Herkullista lisäkkeenä, leivän päällä, salaatissa tai osana noutopöytää. Resepti kirjasta Apukokin keittokirja.

6    paprikaa
2    valkosipulin kynttä
2 tl punaviinietikkaa
     suolaa
     mustapippuria

1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Puolita paprikat, poista siemenkodat, siemenet ja valkoiset osat. Aseta leivinpaperille kuori ylöspäin.

2. Kuori ja silppua valkosipulit, laita marinoitumaan viinietikkaan.

3. Paahda paprikoita uunin yläosassa, kunnes pinta alkaa mustumaan kunnolla ja kuori näyttää irtoavalta, arviolta 15-25min. Ota paprikat uunista, laita folio paprikoiden päälle ja anna jäähtyä noin vartin. 

4. Irrota kuoret vetäen sen verran, kun helposti lähtee, suikaloi / kuutioi paprikat isoiksi suupaloiksi. Laita paprikat, valkosipuli-viinietikkaseos sekä suolaa ja pippuria lasipurkkiin. Kääntele sekaisin ja anna marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään seuraavaan päivään.



Makea ja maistuva paprika-tomaattimuhennos
Ihana lisäke pyöryköille ja pihveille, tai sellaisenaan riisin / spelttihelmien kera. Resepti kirjasta Oma Sato - Puutarhurin hyötykasviopas.

   
2-3   sipulia
2-3   valkosipulin kynttä
1 kg  paprikoita (punainen, keltainen, oranssi)
½kg   tomaatteja
      öljyä
1 rkl paprikajauhetta
2 tl  (ruoko)sokeria
      suolaa, pippuria      

1. Suikaloi sipuli, hienonna vlakosipulit, suikaloi paprikat, lohko tomaatit.

2. Kuullota sipuleita öljyssä kasarissa. Lisää paprikat sekä paprikajauhe ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 min.

3. Lisää tomaatit, mausta sokerilla sekä suolalla. Jatka hauduttamista n. 15min. 


Täytetyt paprikat kasvis-sieni-spelttitäytteellä.


Täytetyt paprikat tyylillä "tajunnan virtaa" 

Erityisen suositeltava kasvisruoka lihansyöjille, kunhan vaan täyte on mehukas ja juustoa tarpeeksi. Tarjoa salaatin ja leivän kera.
  • paprikoita haluttu määrä 
1. Puolita paprikat, siivoa siemenistä ja valkoisista osista. Laita pellille kuori alaspäin ja paahda paprikoita 200 asteisessa uunissa vartin verran, kunnes paprikoiden pohjalle alkaa keräytyä hieman nestettä. Valmista sillä välin täyte, "ohje" alla. 

2. Ota uunista, kaada neste pois tai imeytä se talouspaperiin. Täytä paprikat, ripottele halutessasi juustoraastetta päälle ja paista 225 asteisessa uunissa vielä 15-25min riippuen täytteestä.


Täyte (suluissa määrä 4 paprikalle eli 8 puolikkaalle)
  • haluamiasi kasviksia suikaloituna tai raastettuna, esim. sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa, sieniä, paprikoita, porkkanaa, kukkakaalisilppua. (Reilu puoli litraa silputtua / raastettua kasvista)
  • kypsäksi keitettyä riisiä, spelttihelmiä, ohraryynejä tai quinoaa (1½dl)
  • suolaa, (½) liemikuutio, pippuria, kuivattuja yrttejä kuten basilikaa, oreganoa, timjamia, meiramia tai miksei rakuunaakin.
  • juustoraastetta ja/tai tuore- tai sulatejuustoa (75g)

1. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla, lisää suikaloidut ja pilkotut kasvikset, kypsentele. Mausta tarpeeksi ja maistele.

2. Lisää kypsäksi keitettyä riisiä tms. sekä valitsemaasi juustotuotetta sen verran, että täytteestä tulee mukavan tahmeaa ja paremmin koossa pysyvää. Voit jättää juustoraastetta päälle ripoteltavaksi.

3. Täytä paprikat, paista 225 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ennen ruokailua.


perjantai 10. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Tuhatyksi wokkia ja paistosta


Vaihe 1: 
Osta kaupasta kaudenmukaisia ja / tai tarjouksessa olevia kasviksia ja juureksia ilman sen suurempaa suunnitelmaa.

Vaihe 2: Muista katsoa joku päivä vihanneslaareihin, mitä niistä syntyisi. Mitkä sopii yhteen? Mitä makumaailmaa haetaan? Mitä tarjotaan lisäksi?

Vaihe 3.
Kuori, silppua, lohko ja pilko. 

Vaihe 4:
Paista öljyssä, kypsennä, mausta ja lappaa napaan.


Kaverina nuudelit ja mustapavut


Meillä syödään viikottain kuvatun kaltaisesti erilaisia wokkeja ja paistoksia erinäisistä vihanneksista ja juureksista. Harvoin niissä mitään sääntöä tai reseptiä on, mutta tiettyjä lainalaisuuksia kyllä liittyen lähinnä kypsymisjärjestykseen ja makujen mätsäämiseen. Sanoisin, että melkein mitä vaan juuresta tai vihannesta voi tai kannatta wokata, paitsi näin äkkiseltään tulee mieleen epäsopivina peruna, bataatti ja punajuuri.






 
Minun todellisuudessa paistosten ja wokkien makumaailmoita on periaatteessa kolme:  

perinteinen  
  • kasvisliemikuutio / aromisuola, mieto yrtti esim. ruohosipuli
  • esim. sipuli, keräkaali, porkkana, paprika, parsakaali

Italia / Välimeri
  • oregano, basilika, timjami, rakuuna ym. yrtit
  • esim. sipuli, valkosipuli, herkkusieni, paprika, kesäkurpitsa, pinaatti

itämainen  
  • soija, viinietikka, inkivääri, chili, kookos
  • esim. sipuli, porkkana, paprika, keräkaali, vihreät pavut 




Muutama yksityiskohta yksittäisistä kasviksista hommaa helpottamaan tai makua parantamaan:
Parsakaali ja kukkakaali kannattaa höyryttää tai keittää vedessä melkein kypsäksi ja lisätä ihan lopuksi mukaan, näin tulee paras kypsyys ja koostumus.
Keräkaali kannattaa suikaloida juustohöylällä, jolloin kaalista tulee tosi ohut ja nopeasti kypsyvä.
Kesäkurpitsa ja valkosipuli ovat erottamaton makupari.
Tomaatti antaa kivaa nesteytystä kypsymistä varten Italialais / Välimerityyppiseen paistokseen lisättynä loppuvaiheessa.
Siemenet antavat kivaa rakennetta ja purtavuutta.
Pinaatti lisätään jo muun ollessa kypsää, pyöräytellään maksimissaan muutaman kerran, että vetäytyy ja menee vähän kasaan.


Lopuksi vielä ohjenuorani wokin maustamisesta:

noin 1 litra suikalotuja vihanneksia
             öljyä paistamiseen
1-2 rkl      soijakastiketta
½-1 rkl      viinietikkaa
1 rkl        ruoko- tai fariinisokeria
             mustapippuria (ja suolaa tarvittaessa).           
  

torstai 9. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - linssipihvit


Nämä linssipihvit ovat pinnaltaan ihanan rapeita ja sopivan mietoja mutta maukkaita. Taikina vaikuttaa ensin täysin mahdottomalta pysyäkseen kasassa paistaessa, mutta ihmeitä tapahtuu, kun malttaa paistaa rauhassa kunnon pinnan ennen kääntämistä. (Skeptikko minussa lisää taikinaan kyllä yleensä yhden kananmunan varmuudeksi.) Syömme näitä yleensä juuresmuusin, speltti-sipuli-porkkana"risoton" tai kasviswokkien kanssa. Luxusta on jugurttikastikelisäke, mutta meillä uppoaa komiasti ilmankin.



Linssipihvit (kirjasta Aurinkomaa)

2 dl   vihreitä linssejä
5 dl   vettä keittämiseen

1      pieni sipuli
5 dl   keitettujä vihreitä linssejä
1 dl   seesaminsiemeniä
1 dl   kikherne- tai spelttijauhoja
1 tl   jauhettua korianteria
1 tl   suolaa
       mustapippuria
1 dl   juustoraastetta
(1     muna)
(2rkl  tuoretta persiljaa)

1. Huuhtele linssit ja keitä miedosti suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

2. Alkuperäisessä ohjeessa sipulisilppu lisätään raakana taikinaan, mutta minä toimin seuraavasti: Pilko sipuli, kuullota öljyssä ja lisää tilkka vettä. Hauduta pehmeäksi.

3. Sekoita kaikki taikinan ainekset huolellisesti sekaisin ja anna taikinan levätä jääkaapissa 15-30min.

4. Muotoile pihvejä ja paista pannulla öljyssä rapeiksi.


tiistai 7. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - ihania patoja bataatista


Kuka voi vastustaa bataattia? En minä ainakaan, eikä kukaan tuntemani muukaan. Bataatti on mukavan matala kynnys kasvisruokailuun ja tapa totuttautua samassa myös esim. linsseihin tai papuihin. Bataatti sopii tietysti loistavasti kasvissosekeittoon sekä uunijuureksiksi. Olenpa bongannut myös täytetty bataatti -reseptin sekä bataattipyöryköiden ohjeet, joita täytynee joskus vielä testailla. Menin lykkäämään Pinterestiin hakusanan sweet potato ja nyt ei riitä palstatila kuvaamaan, mitä kaikkea sieltä sitten löytyi.


Kaksi bataattipataa on vakiinnuttanut asemansa meidän arkiruokana, joiden kokeilua suosittelen enemmän kuin lämpimästi! Aikaisemminkin blogissani hehkuttamat bataattichili  blogista Chocochili ja bataatti-linssipata Eeva Kolun reseptillä.


Viimeisimpänä tuli kokeiltua meksikolaissävytteistä bataatti-jauhelihapatareseptiä Ruokailmiö-blogista. Tein sekä jauheliha- että kasvisversiot pienillä muokkauksilla, jätin lihaversiosta kidneypavut pois. Molemmat oli maukkaita, mutta täytyy sanoa että lihaversio oli ihan törkeen hyvää! Jos haluaa saada skeptikon tottumaan bataattiin, vihreisiin linsseihin ja / tai quinoaan sekä uskomaan, että "ei ne maistu miltään" - tuo typerä argumentti - kannattaa ehdottomasti kokeilla. Makunsa puolesta sopisi hyvin myös tortillojen täytteeksi.


 

maanantai 6. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Punajuuripasta


Alkaisi taas olla punajuurisesonki parhaimmillaan. Mahtavan kokoisia ja edullisia punajuuria kannattaa muistaa ostaa - note to self. Tämä punajuuripastaresepti on Olga Temosen kirjasta Emäntänä Olga. 

Perheen skeptikon ihastuminen tähän ruokaan tuli ihan puskista! Olin ihan varma, että jo väri saa nuorukaisen valitsemaan jääkaapista pelkän ketsupin pastansa kaveriksi, mutta toisin kävi ja hän on kunnostautunut myös tämän ruoan kinuamisessa. Punajuuripasta on myös todellista budjettiruokaa, joten ei kannata vaihtaa kuohukermaa ruokakermaksi (kokeiltu on). Keitän punajuuret valmiiksi edellisenä iltana aikaa säästäkseni.




Punajuuripasta

1     sipuli
6     pientä keitettuä punajuurta
25g   voita
1 dl  kuohukermaa
      suolaa
      mustapippuria

(Tarjoiluun fetajuustoa ja tuoretta basilikaa)

1. Raasta kypsäksi keitetyt punajuuret. Silppua sipuli. 

2. Kuullota sipulia voissa, lisää punajuuret ja kuullota hetki. Lisää kerma ja mausteet, ja anna hautua kannen alla 15 minuuttia.

3. Tarjoa pastan kanssa, jos sattuu löytymään fetaa ja / tai tuoretta basilikaa, tarjoa niitäkin. Meillä uppoaa kyllä ilmankin.
 

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - sienimunakasrulla ja viittä vaille kasvisbrunssi


Vietettiin mukavaa launtai-päivää herkkujen äärellä naisporukalla. Brunssilla - tai olikohan se enemmänkin lounas - oli salaatin lohta lukuunottamatta kasvisruokaa ja napa paukkui. Kaikki oli kieltämättä hyvää.





Sipulipiirakka ja sienimunakasrulla.


Tarjolla oli suolaisena
  • pestomarinoidut kasvikset
  • lohi-avokadosalaatti kermaviilikastikkeella
  • karjalanpiirakat
  • sipulipiirakka (ihana resepti)
  • sienimunakasrulla
  • viinirypälesalaatti (ihasteltu resepti)

Sieniaika jatkuu aina vaan ja eiköhän suppiksia alkaisi jo löytymään. Siihen liittyen pistetään eetteriin munakasrullan resepti, tällä kertaa kauden mukaisesti siis sienitäytteellä. Munakasrulla on kiva sekä arkeen että juhlaankin sopiva, erittäin variointikelpoinen sekä yleisesti pidetty ruoka. Voi tehdä isomman rullan ja syödä muutamana päivänä tai eväänä, maistuu hyvältä myös kylmänä. Täytteisiin sopii kasvikset melko pieneksi pilkottuna / raastettuna, kevyesti freesattuna sekä maustettuna. Napakamman koostumuksen aikaansaamiseksi joukkoon voi nakata juustoraastetta tai tuorejuustoa. Tätä suosittelen ainakin vieraille tarjottaessa, koska syöminen on siistimpää.

Alla oleva resepti on kelpo muillekin tarjottava, koska täyte pysyi hyvin kasassa ja oli mukava syödä. Kevyemmän version saa jättämällä juuston pois, mutta alla oleva toimii munakasrullan perusreseptinä hyvin.


Sienimunakasrulla

MUNAKASPOHJA
4 kpl   kananmunia
4 dl    maitoa
1 dl    jauhoja (vehnä-, graham- tai hiivaleipäjauhoja)
½ tl    suolaa
loraus  öljyä

TÄYTE 
~300g  sieniä (herkkusieni, suppiksia, kanttarelleja jne.)
1      sipulia tai pala purjoa
100 g  tuorejuustoa
       suolaa
       pippuria
       ruohosipulia tms. yrttiä
vähän  juustoraastetta


1. Sekoita munakaspohjan aineet keskenään kulhossa, anna turvota unnin lämpiämisen ajan. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kaada munakasseos uunipannulle (noin 30cmx40cm) levinpaperin päälle ja paista 15min.

2. Valmista täyte: kuullota silputtua sipulia pannulla hetki, lisää pilkotut / siivutetut sienet. Paistele pehmeäksi. Lisää tuorejuusto ja mausteet ja yrttiä, tarkista maku.




3. Laita pöydälle toinen leivinpaperi ja sen päälle juustoraastetta, kumoa munakaslevy juustoraasteen päälle. Juustoraaste toimii hyvänä "liimana" ja juustoraaste tarttuu kauniiksi pinnaksi levyyn, eikä hävikkiäkään synny. Levitä sieniseos levylle ja rullaa leivinpaperin avulla rullaksi. 


Juustoraaste muodostaa hienon reitistön pinnalle.

4. Paista rullaa vielä 225 asteisessa uunissa noin 10min, kunnes pinta hieman ruskistuu. Siisti siivuttaminen onnistuu helpoimmin jäähtyneenä, esim. juhliin - arkena ei oo niin noponuukaa.

5. Tarjoa kylmänä tai lämpimänä salaatin tai vaikka uunijuuresten kanssa.


lauantai 4. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuu - Kaalilaatikkohaaste


Rakastan kaalilaatikkoa ja kaalia ylipäätään. Kaali on raaka-aineena edullinen, riittoisa, terveellinen ja monipuolinen. Perinteisen kaalilaatikon sijaan olen kokeillut muutamia kasviskaalilaatikoita, mutta yhtäkään niistä ei ole kelpuutettu toiselle kierrokselle. Kyllä ne syötyä on tullut, mutta ei vakikäyttöön. Kyseiset kaalilaatikot ovat olleet mausteisempia, esim. gruusialainen kaalivuoka ja mausteinen omena-kaalilaatikko. Niissä makunystyröitäni mitä ilmeisimmin vaivaa etikan käyttö. Jauhelihan korvaaminen soijarouheella perinteisessä kaalilaatikossa on pyörinyt mielessä ja nyt sitä testasin.


Armottoman googlettamisen tuloksena löysin kehutun reseptin Jannan blogista Ruokahommia. Muokkasin kaikella kunnioituksella reseptiä omaan tuttuun reseptiini ja tulos on alla. Ilolla voin myös kertoa, että kasviskaalilaatikko-ongelmani on ratkaistu! Tämä oli juuri sen makuista kun kaalilaatikon pitääkin, kelpasi ilman kulmakarvankohotustakaan lihansyöjänuorukaiselle, ei tainnut itse asiassa tajutakaan ettei ruoassa ollut lihaa. Onnistumisen avain taisi olla soijan hyvä maustaminen ja piiitkä haudutusaikahan on aina hyvän kaalilaatikon salaisuus.



Nuorisoo asettaa aina kyytipojat kunniaan.


Kaalilaatikko soijarouheella

n. 1kg  valkokaalia 
3-4     porkkanaa

1       iso sipuli
2 dl    tummaa soijarouhetta
        öljyä ja/tai voita
n. ½tl  valkopippuria
1       kasvisliemikuutio
3-4 dl  vettä
1 tl    meiramia

2 dl    ohrasuurimoita
1 tl    suolaa
2 dl    kermaa (ruoka-, kaura- tai maustettua)
2 tl    siirappia

1. Pilko kaali suikaleiksi, porkkana kuutioiksi, silppua sipuli.
2. Laita kaalit ja porkkanat isoon kattilaan, lisää noin desin verran vettä, hauduttele vähintään 15min soijarouheen valmistamisen ajan.

3. Kuullota sipulisilppua reilussa öljy-voiseoksessa pehmeäksi, lisää valkopippuri ja hauduttele hetki. Lisää soijarouhe, paista hetki. Lisää liemikuutio ja vettä muutamassa erässä. Hauduta, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Mausta meiramilla.

4. Voitele suuri uunivuoka. Sekoita kaikkia aineet keskenään (kaaliporkkanaseos, soijarouhe ja loput aineet). Kaada uunivuokaan ja paista uunin alatasolla 150 asteessa 2-3 tuntia. Kääntele muutaman kerran paiston aikana vuoan aineksi varovasti, jotta päällä olevat ainekset eivät aivan kuivu.

Kaalilaatikko on erinomainen työeväs pakkasesta! 

Huom! Lisäsin tunnisteen skeptikon pupunruoka, jonka alta löytyy matalan kynnyksen kasvisruokia.