lauantai 14. joulukuuta 2013

Jouluruokaa ja välineurheilua

Vihko kertoo, mitä tuli viime vuonna tehtyä.Joulupöydän tarjonta on suunniteltuna, en malta odottaa! Projekti alkaa aina ruokailijoiden must-have-top-3 listan kartoituksella, jonka ympärille kootaan vähän lisuketta. Koitan suunnitella herkut aina kokonaisuutena siten, että joulun pyhinä ei juuri tarvitse kuin nostaa herkut pöytään. Minulle meinaan riitti yksi joulu keittiössä seisten - se oli typerää ja olin sen jälkeen loman tarpeessa.

Tältä se sitten näyttää:
- lohikakku
- kylmäsavulohi, kananmunaa, keitettyä perunaa
- balsamicopunajuuret
- brie-juusto uunin kautta
- sienisalaatti
- hedelmäinen salaatti
- imelletty perunalaatikko
- kinkku + sinapit
- kalkkuna + herukkahillo
- saaristolaisleipä, joululimppu, voi
- hedelmä- tai taatelikakku ja / tai joku rahkajälkkäri

 

Perunalaatikko imeltymään ja pakkaseen 14.12.Balsamicopunajuurten simppelit aineet,
pääsi muhimaan 10.12.

Kyseisestä listasta valmistan väh. viikon etukäteen punajuuret, perunalaatikon, kaakun ja leivät (jos en osta kaupasta).
Aatonaattona valmistan lohikakun ja paistan kalkkunan.
Aattona valmistetaan sieni- ja hedelmäinen salaatti, paistetaan perunalaatikko ja brie. Kinkun tuo ruokavieras. Siivuttamiset ja aseteille laitot aion ulkoistaa ja ostaa palvelun ruokapalkalla perheen alaikäisiltä.


Ja sitten vielä välineurheilua: Saanko esitellä maailman parhaan ruoanlaittoveitsen!Kaunis ja käytännöllinen.


Muita lempiastioita menneiltä vuosikymmeniltä.


Kyseessä on varmaan monelle tuttu, vanha veitsimalli. Itse ruokailussa se toimii hyvin lähinnä perunan tai lihan leikkaamisessa, mutta parhaimmillaan se on ruoanlaitossa. Näin hätäseen tulee mieleen mm. seuraavat toimet:

- keitettyjen juuresten kuorimisessa (peruna, punajuuri...)
- levittämisessä, esim. kakkujen kuorrutteet, kermavaahto, taikinat
- leikkaamisessa: tulee kaunis sileä leikkuupinta esim. joulutortuissa, toimii loistavasti lasten ensimmäisenä veitsenä mm. hedelmien ja kurkun leikkaamisessa
- lastana esim. piparin leivonnassa
- ainoa silmää miellyttävä veitsi voin ja Oivariinin levittämiseen :)

Näissä tunnelmissa jatkuu jouluvalmistelut tässä pirtissä. Taidan postailla vielä joitain reseptejä menyystämme ennen joulunpyhiä(toiveitakin sen suhteen otetaan vastaan kommenttiloorassa!).
1 kommentti:

  1. Mums millainen joulupöytä teille onkaan tulossa! Itsellänikin moni tuosta listasta on ehdottomia suosikkeja, muunmuassa saaristolaisleipää teen kaksi isoa limppua joka jouluksi, mikä on kyllä omalla reseptilläni aika työläs ja vaivalloinen projekti mutta kyllä vaivan arvoinen :) Itse graavattu lohi on niin taivaallista makealla saaristolaisleivällä!

    VastaaPoista