sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Startti lihattomaan lokakuuhun


Blogin nimi on ruodussa ja rempallaan. Se, että kohkaan lihattomasta lokakuusta vuoden myöhässä on juuri tuota osastoa rempallaan. Tulevan kuukauden aikana blogi tulvii kasvisruokareseptejä, olkaa hyvät ja innostukaa! 


  Kuvat ei suoranaisesti liity aiheeseen, mutta lokakuuhun kyllä.


Maapallo ei yksinkertaisesti tule kestämään kunnialla nykyistä karjamaatalouden pyörittämistä.  
"Karjatalous on liikennettä pahempi ilmastomuutoksen edistäjä."
"Nykyisillä viljelymailla ei ole riittävästi vettä ruoan tuottamiseen 9 miljardille ihmiselle, jos länsimaiden nykyiset ruokailutottumuksen jatkuvat." 
Ja sitä rataa. Fakta siitä, että kasvisten suosimisesta energianlähteenä kiittää maapallo, oma vointi ja tulevat sukupolvet ei ole toivottavasti enää kenellekään uutta. Siitä huolimatta suuren osan länsimaisista perheistä ruokavalio pohjautunee liharuoille. Vuosi sitten Ylen Docventures polkaisi käyntiin Lihaton lokakuu -kampanjan, jossa lihalla mässäävä (?) toimittaja haastettiin kuukauden lihalakkoon tai siis positiivisemmin ilmaistuna kasvissyöjäksi. 


Viisastelija saattaa tölväistä, että mites muutat jonkun mielensäpahoittaja-sukupolven makkaraa- ja läskisoosia rakastavan edustajan valmistamaan ja syömään arjessaan linssipataa, kikhernepihvejä ja kasvimaitoja? Saanen lohduttaa, että siitä ei tarvitse paineita ottaa - töitä riittää nimittäin pikkusen pidemmällekin ajalle, kuin vaan vanhempiemme läjlellä oleville elinvuosille. Kyse on tulevaisuudeesta: meidän aikuisten ja tulevien aikuisten asenne- ja arkimuutoksesta. Sekään ei valitettavasti ole helppoa: riittää yksi havainnointikäynti kasvisruokapäivänä minkä tahansa koulun ruokalinjastolla huomaamaan, että töitä kyllä riittää.


Ei vaivuta epätoivoon vaan tehdään asialle jotain. Omalta osaltani haluan jakaa kuukauden ajan hyviä kasvisruokareseptejä, jotka kuuluvat perheemme vakimenuuseen. Luvassa on edullisia, puoli-ilmaisia sekä hyvin yleisesti siedettyjä - jopa kehuttuja kasvisruokia. Kerran tehtyjä ja unholaan jääneitä ei luonnollisestikaan jaeta. Suurin osa ruoista uppoaa myös perhekolmikkomme skeptikkoon, jolla ilmenee haasteita mm. kaalien, papujen ja voimakkaampien juuresten kanssa. Ennakkoluuloistaan huolimatta edistymistä on tapahtunut ja mm. paprikat, bataatti sekä punajuuri ovat jo herkkua, kesäkurpitsa uppoaa wokeissa mausteiden ansiosta ja ykkösinhokki kukkakaalin saa menemään huijauksella esim. perunamuusissa ja vaikka täytetyn paprikan kasvistäytteessä. Olen lätissyt aiheesta aikaisemminkin.
Suurin osa resepteistä sisältää jokaisesta kaapista löytyviä tai lähikaupastakin saatavia raaka-aineita, mutta joukkoon toki mahtuu muutama eksoottisempikin tuote. Siirtyessäni kasvispainotteisempaan arkiruokaan muutamia perusjuttuja oli hankittava, lähinnä mausteita ja kuivakaapin tuotteita. Niiden hankinnan jälkeen kasvisruoan laittaminen on edullisempaa kuin sekaruokavalio. Pitkää raaka-aineluetteloa ei kannata useassakaan reseptissä pelästyä: pituus aiehtuu yleensä kuivakaapin mausteista!


Luvassa on myös muutama haaste itselleni, joissa kokeilen pitkään aikomiani kasvisruokareseptejä, joka ovat syystä tai toisesta jääneet toteuttamatta. Siirrynpä tästä naputtamaan niitä reseptejä, pysykääpä kyydissä ja keskiviikkona lähtee!

6 kommenttia:

 1. jään innolla odottamaan mitä tulee ! tää on muutenkin niin hyvä blogi ! t: vl

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kehuista ja kiva, että jäät seurailemaan ja ohjeet innostaisivat kokeilemaankin!

   Poista
 2. Pitääpä seurata :) Meillä kasvissosekeitto (vielä kasviskermavaihtoehdolla) uppoaa aina, ja siihen voi jopa laittaa mitä vain kasvista. Ja lapset syövät. Mutta muu lämmin kasvis - ei maistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisikö uskoa neuvoa, että kun vaan sinnikkäästi tarjoat niin johan alkaa maistumaan? Allekirjoitain osittain, ja toisen osan näyttäisi hoitavan ikä sekä sukupuoli, ainakin meillä.

   Poista
 3. Hyvä että joku muukin kirjoittaa lihattomasta lokakuusta, koska kovin paljon en ole aiheesta tälle vuodelle löytänyt. Varmasti palailen katsomaan reseptejäsi.

  VastaaPoista