lauantai 17. toukokuuta 2014

Säkkiviljely diy


Sommaren är här, jee jee! (Hasse och Het Potatis, nauraa ken tietää). Olen touhunnut ja ryntäillyt pihan laiton merkeissä, ihanaa kun kesä viimein tulee!! Olen toki nauttinut tästä pidennetystä keväästäkin aivan valtavasti ja saanut kerrankin ihailla tarpeeksi pitkään aukeavien lehtien vaalean vihreitä sävyjä.

Pistin pystyy säkkiviljelmäkokoelman rivarini takapihalle. Pieni hyötypenkki tulee täyteen salaateista, yrteistä ja raparperista. Halusin kokeilla vähän muutakin, mutta en kuitenkaan viljelypalstan vertaa. Säkkiviljely kuulosti järkevältä tähän tarpeeseen. Asunto kun ei ole oma eikä edes pankin, ei viitsi aivan mullin mallin laittaa koko pihaplänttiä. Toisaalta ei ole iso menetys, jos säkkiviljely epäonnistuu jostain syystä. Lisäksi säkit ovat tarpeen mukaan siirreltävissä, homma onnistunee valoisalla parvekkeellakin. 
Tarvitsin
 • kestokasseja
 • jätesäkkejä
 • kevytsoraa
 • multaa
 • siemenet
 • sakset, lapio, hanskat

Homman kulku
 1. Leikkaa jätesäkkiin muutama reikä pohjalle ja aseta kestokassin sisään.
 2. Lataa kevytsoraa reilu 5cm kerros ja sen päälle multaa reippaasti. Jätin yläreunasta n. 10 cm vajaaksi. Kassin muoto leviää mullan ansiosta, muotoile mieleiseksi ja leikkaa ylimääräinen jätesäkin reuna pois.
 3. Tässä vaiheessa kannattaa kastella.
 4. Tuikkaa siemenet multaan pussin ohjetta mukaillen. Laitoin itse yhteen säkkiin 2 kesäkurpitsan siementä ja lehtikaalta kolmen taimin toivossa. Esikasvatustahan noihin suositellaan, mutta suorakylvöllä mennään.


Musta multapinta on aina yhtä jännittävä. Sitä ei voi jotenkin uskoa että siitä pienenpienestä hippusesta alkaa kasvaa oikeasti jotain järkevää mullan alla. Mutta niin niistä yleensä on kasvanut. Kasvun ihme.


3 kommenttia:

 1. Voi miten hieno idea! Ja paljon kauniimpia "säkkejä" kuin ne muoviset multapussit. Ja sekin vielä että tarpeen mukaan helppo siirtää toiseen paikkaan. Ja noita kestokasseja on vaikka minkävärisiä, voi laittaa mieleiseensä -ja voi myös käyttää uudestaan seuraavana kesänä. :)

  VastaaPoista
 2. Käyvät kyllä tosiaan vihersisustuselementeistä! Hauskaa kun innostus tais tarttua :) Jännitysmomenttina vielä se, että tuleeko itse kasvatuksesta myös suksee.

  VastaaPoista
 3. Olin ihan unohtanut Hassen ja bändin :D Itse muistan luvun Hasse har ont i halsen.. Samoissa puuhissa täälläkin, älyttömän kivaa saada kynnenaluset multaisiksi!

  VastaaPoista