sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kiertäneet aarteet top 5


Tulipa käytyä taas Siivouspäivän kojuja katsastelemassa. En lähtenyt minkään varsinaisen tarpeen kanssa liikenteeseen, mutta nautin urbaanin kaupunkitapahtuman tunnelmasta ja ylipäätään kaupungilla kiertelystä. Muutama asia oli mielessä, joita katseellani etsin ja teinkin pari hyvää löytöä. 


Vihdoin kaunis, korvallinen sammio teen lipittämiseen, 50cent.

Kuten aikaisemminkin todettu, kotonani on paljon kierrätettyä. Kirppariostoksissa kynnys hankintaan on matala ja joskus toki tulee huteja. Enemmän tuntuu kuitenkin tulevan hittejä ja esittelenpä tässä top5:n kirppari- ja roskalavalöydöistäni.

Nappilöytö Portsan pihamarkkinoilta ilmaiseksi. Pyöräteline oli ollut jo vuoden haaveissa ja harkinnassa. Kerran olin jo melkein rautakaupan kassalla kapine kainalossa, mutta hyvää kannatti odottaa! Juuri oikea määrä koloja, niin toiminnallinen kuin toivoinkin ja bonuksena iiihhana väri (ruostetahroineen)!
 



Aina vaan minun näköiseni ja oloiseni retrosohva. Ekotorilta hintaan 42€. Vähänhän se narisee, pari nappia on irronnut ja napakkuus tyynyistä on jäänyt menneille vuosikymmenille, mutta miellyttää meikämaijan silmää ja palvelee tarkoituksessaan (liiankin hyvin). Kuvan liinavaatekaappi on kirppislöydöt top 10:ssä..




Tuli pakkorako hankkia työpöytä tietokoneelle. Huutonetin kautta eurolla.




Roskalavalöytönä Martelan musta Kilta-tuoli, jolla lienee istunut valtakunnan huippupolitikkoja, jos roskalavan muusta sisällöstä voi päätelmiä tehdä! Oma yksilömme on pyörivää mallia ja musta, mutta odottaa vielä verhoilua.







Turvatakkini äiti-ihmisen arkimenoihin. Marimekon kevyt tikkikankainen takki kirppikseltä 18€:lla. Ihana kasari-ysäri-fiilis puhuttelee sielua.
  



torstai 28. elokuuta 2014

Luottoreseptit


Taitaa jokaisesta taloudesta löytyä se oma rakas reseptikirja sekä kansio, kirja tai vihko, joka sisältää tukun ruokaohjeita. Käsinkirjoitettuja, lehdistä leikattuja. Kuvailuilla mehevä, paras, äidin se ja se, Tiinan se ja se. 
 
Lehtileikkeleiden fontit ja kuvat henkivät eri vuosikymmenten ajankuvaa. Käsiala on erilaista eri ajanjaksoina, jotkut huomattavan kauniilla käsialalla, toisista saa hädin tuskin selvää. 

Tuhruiset ja kupruiset sivujen reunat, likaiset peukalon jäljet ahkeran selailun merkkinä, toisiinsa liimautuneet ja irtirevityt sivut. Monet suklaan, kananmunan ja rasvan tahrat.


Kirjasta Kotitalous 7 tulee edelleen katsottua monet perusreseptit. Ja sen on kirja näkönenkin.


Ja ne reseptit: suurinta osaa ei ole koskaan kokeiltu, montaa on syöty kerran tai kaksi. Kommentoitu ehkä otsikon viereen ok, hyvää!, vähennä nesteen määrää, mausta lisää. Ja sitten ne vakioreseptit: suuren osan niistä osaa kyllä ulkoa, mutta toiset pitää aina luntata siitä kirjasta. 

Elämänkulussani on pyörinyt muutama ruokaohje, joista en pääse eroon. Ne tulevat mieleen aina säännöllisin väliajoin ja pitkienkin aikojen päästä. Ja ne ei sitten ole siinä omassa reseptikirjassa! Milloin niitä tihrustetaan jostain kämäsestä ja ryppysestä lippulapusta joka löytyy kuin ihmeen kaupalla. Joskus koitetaan metsästää netistä tai kysellään hädissään tuhannennen kerran äidiltä puhelimessa puolessa välissä ruoan valmista. 
 
Vaatimaton ulkokuori hämää: kyseessä on kullanarvoinen resepti.


Yksi tällainen resepti meinasi jo hukkua: ei löydy netistä, ei ole itsellä tallessa, mutta ystäväkulta löysi monennennen kerran kätköistään etsimisen jälkeen. Nyt tallennan sen tänne, olen jakanut monelle ystävälle ja kyllä - kirjoitin sen omaan reseptikirjaankin. Kauniilla käsialalla ja adjektiivilla suosikki.

Tässä teillekin luotto pastasalaattini ohje: tarjottu monissa kekkereissä reseptin mukaisesti tai pelkkä marinoitu pasta muun salaatin ohella. Erinomainen myös pikniktarkoitukseen.




Marinoitu pasta-mozzarellasalaatti

3-4 dl  (kaura)pastaa (kuivana mitattu)
 
marinadi:
½ dl    öljyä
1 rkl   balsamiviinietikkaa
2 rkl   appelsiinimehua
n. ½ tl suolaa
2 tl    sokeria
        mustapippuria
1       valkosipulin kynsi hienonnettuna
½ dl    tuoretta basilikaa hienonnettuna

--------------------------------------------
1 pallo mozzarellaa
1 rs    kirsikkatomaatteja
½-1 l   salaatinlehtiä oman mieliteon mukaan
        basilikan lehtiä
 
1. Keitä pasta, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

2. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja sekoita pastan sekaan. Voit tehdä tähän asti edellisenä päivänä, laita jääkaappiin muhimaan marinadissa ja viimeistele loppuaineet tarjoilupäivänä.

3.Leikkaa mozzarella viipaleiksi tms., tomaatit puoliksi. Vuoraa tarjoiluasti salaatilla , päälle pasta, juusto ja tomaatit. Koristele basilikan lehdillä.

lauantai 16. elokuuta 2014

Lisää teknomartan elämää



Rohkenin luopua Nasu-tarralla varustetusta hienosta simpukkanokiastani vasta vajaa vuosi sitten ja olen löytänyt Lumiastani tänä aikana monenmoista arjen hyötyä. Joitain asioita kokeillut kerran pari, toiset tavat ovat juurtuneet osaksi arkea. Nämähän ovat aina aivan subjektiivisia kokemuksia, mutta olisi tosi hauska kuulla toistenkin hyötykäyttötavoista! Kuvien ottaminen tuli jo ruodittua, tässä toisessa kokemuksia muiden sovellusten käytöstä.


Tajusin muokata alkunäkymän omiin tarpeisiin sopivaksi vasta aivan viime aikoina. Ei tarvitse kelailla tarvitsemaansa, vaan kaikki käytössä olevan sovellukset näkyvät kerralla.


RUOKA- JA KAUPPALISTA

Lumiani perusnäkymässä on pikakuvake One Notella tekemääni muistilistaan nimeltään "Ruoat ja kauppalista". Listaa voi täydentää asian päähän pälkähtäessä kotona, töissä, parkkipaikalla eli missä vaan, eikä muistaminen ole sidottu ruokapöydällä seilaavaan lappuseen. Listassani on ensin tulevien päivien / viikon suunnitellut ruoat ja sen alla kauppalista puutteista. Muokkailen siis samaa listaa jatkuvasti. Kuljen kaupassa kännykän kanssa - joo ärsyttävää, mutta katseisiin tottuu. 




MUISTIINPANO-OHJELMA ONE NOTE
Olen laatinut One Note-muistiinpanoja erinäisistä asioista, joista aktiivisin tuo kauppalista. 
  • Muista juoksevista asioista tehdyt listat on olleet myös käteviä apuvälineitä. Esim. rippijuhlien järjestämsieen liittyen oli muistiinpanot ruoista, hankinnoista, aikatauluista ym. 
  • Muidenkin juhlien menut olen laatinut omille tiedostoilleen, hyödyttää juhlia suunnitellessa sekä jälkeenpäin.
  • Vaatehankinnoista on oma listansa: mitä tarvitsen / saan hankkia.
  • Reissuja varten lista paikoista, aukioloajoista, osoitteista, päiväsuunnitelmaa tms. 
  • Omat vaatekategoriani ja niihin liittyvät kuvat asukokonaisuuksista helpotti asiaa pohtiessani toimivan vaatevaraston kokoamisessa.
 



HÄLYTYKSET / HERÄTYKSET
  • Arkiaamujen herätys tallennettuna ma-pe.
  • Käytän hälytys-toimintoa myös suunnittelemieni liikuntapäivien muistutukseksi ja kannustimeksi. 
  • Teineillä oli keväällä kännyköiden yöparkki klo 21 lähtien ja siihen oli automaattihälytys kännykässä: ei tarvinnut nalkuttaa ja patistaa. Kun kännykkä alkoi laulamaan, kännykät tuli parkkiin. Sama toiminee esim. ruutuajan loppumisessa. 


KALENTERI
Töissä on oma paperikalenterinsa, kotona perhekalenteri. Kännykän kalenteriin merkkailen menoja lähinnä siinä tapauksessa, että meno tulee ilmi tilanteissa, joissa en ole paperikalentereiden ääressä tai tapahtumaan on paljon aikaa (esim. tietokoneen virustorjunnan uudelleenrekisteröinti, matkat, tapahtumat). Kirjaan kalenteriin myös paljon muistutuksen omaisia asioita kuten 
  • kirjaston palautuspäivät, 
  • laskujen eräpäiviä, 
  • tapahtumia ja 
  • arjen juoksevia asioita tyyliin herneet likoamaan illalla, soita tiskikoneen korjaaja, muuta hotellivaraus, osta junalippu, varaa leffaliput, nosta käteistä lapsille, katso tv-ohjelma (Joo-o! Niitäkään en aina muista ja ärsyttää jos missaan tärkeästä sarjasta jakson) jne. 
 

 
On kätevää, kun asian voi merkitä oikealle ajankohdalle (esim. optikko), mutta muistutuksen ilmoituksen ajankohdan määritellä itselle sopivasti esim. päivää ennen.

Lisäksi käytän kännykästä aktiivisesti nettiä (liikaakin), musamasiinana (suosikkiradiokanavan sovellus, mix radio tausta- ja fiilismusana, lenkillä, kotijumpassa), sports trackeria, karttasovelluksia, OP-mobiilia ja joskus 7 minuutin pikatreeniohjelmaa.


Miten pärjäsinkään ennen ilman tätä kohloa puhelinta? Ja koska tämä sitten muuttuu antiikkiseksi seuraavien tieltä..

perjantai 15. elokuuta 2014

Salaatti ilman tiskiä ja muita keittiöniksejä


Edellisellä niksikierroksella heitin ilmaan ratkaisemattoman ongelman eli kikherneiden lentely ympärinsä sauvasekoittimella survottaessa. Olen todennut toimivaksi esisurvomisen kaulimella muovipussissa tai perunasurvimella kulhossa. Tuntuu myös muuten siltä, että itse liotetut ja keitetyt herneet ovat pehmeämpiä ja soseutuvat helpommin kuin purkkitavara.


SALAATTI ILMAN TISKIÄ

Kokoan arkisalaatin kastikkeen kera hätäseen ilman leikkuulaudan sotkemista seuraavasti:
  • salaatinlehdet saksilla suikaleiksi 
  • kurkun kuutiointi suoraan astiaan (ohje alla)
  • tomaatin kuutiointi sormien välissä




 
  • kastikkeen ainekset perään (öljy, viinietikka / balsamico, suola-, pippuri- ja sokerihiput, halutessa kuivia yrttejä)
  • sekotus


KURKUN KUUTIOINTI

Bongasin tämän kikan aikoinaan töissä lounastauolla erään Jaanan häärätessä eväidensä parissa, kiitos siitä! Tässä ei tosiaan tiskiä (aikuisella) tule, on nopea ja tasalaatuinen tulos. Soveltuu myös erityisen hyvin aikuisen esivalmistelemana lapsen tavaksi kuutioida kurkku. 

Tee kurkkuun haluamasi pituisia viiltoja kurkun suuntaisesti esim. kolme ja toisin päin sama kolme. Tiukka ote kurkusta ja leikkaa ikään kuin siivuttaisit, joko suoraan lautaselle, salaatin sekaan tai lapsen kyseessä ollessa leikkuulaudalle.


SALAATIN TEHOKAS PESU JA PITKÄIKÄINEN SÄILYTYS

Jaan tämän itsestään selvän asian tänne pitkälti sen takia, että eräs Jamie pauhasi syvällä kokemuksen rintaäänellä tämän olevan ainoa tapa käsitellä lehtisalaatti. Kerätään salaatti penkistä tai kaupasta ostettu ruukkusalaatti kasvupurkistaan. Erityisesti kaupasta ostettu ruukkusalaatti kannattaa käsitellä näin, ruukussa säilyvyys on lyhyttä.




Pesualtaaseen tai vatiin kylmää vettä sen verran, että salaatilla tilaa liikkua. Huljutellaan reilusti ja nostellaan muutama kerrallaan lävikköön tai salaattilinkoon, ravistellaan tai lingotaan mahd. kuivaksi. Likaisuudesta riippuen pesun voi toistaa. Salaatti puhtaaseen isohkoon muovipussiin. Suljetaan siten, että pussiin jää ilmaa.  



VOIN PIKAPEHMITYS ILMAN MIKROA

Joskus sitä rupeaa leipomaan ex tempore ja resepti alkaa virkkeellä "vaahdota pehmeä voi ja sokeri". Voin pehmiäminen kestää puolesta tunnista tuntiin vaikka sitä olisi vähän pieninnytkin. Paras konsti pikapehmiämiseen on siivuttaa voi juustohöylällä, on lähes heti tai viimeistään 5 minuutin päästä vaahdottamisvalmista.




maanantai 11. elokuuta 2014

Niksimartta iskee jälleen


Tässä blogissa vietettiin niksilaariviikkoa kevällä ja nyt seuraa jatkoa, pitäkää varanne! Nyt ei riitä ihan jokaiselle, mutta noin joka toiselle päivälle. Aikaisemmat niksit sekä aihetta liippaavia muita postauksia löytyy tunnistella niksimarttailu.


Viikon ensimmäiset vinkit tarjoilee TeknoMartta.


Arkikuvaus on parhaimmillaan hyvää mieltä.


"Oota, mä otan vielä kuvan" on nykyään vakilauseeni. Toki kuvaan tapahtumia, muistoja, ruokia ja ihmisiä, mutta hyötykuvaaminen on eri juttu. Kuvat ovat muistijälkiä tai varmuuskopioita sekä tärkeistä että vähemmän tärkeistä, mutta muistamisen arvoisista asioista. Kuvaan konkreetteja asioita, tietokoneen ruutua, lehtileikkeleitä, sähköposteja, papereita, kalenteria jne. Toki katsastan asioita netistä, sähköpostista tai Wilmasta, mutta kuvista löytää nopeammin ja varmemmin kirjautumatta sisään sellaiset asiat, joita tarvitsee usein. Seuraavassa listaa kännykkäni kuvasadosta poimituista hyötykuvista: 


  • lasten lukujärjestykset; "Mitä mulla on huomenna?", kuvat on lähetetty myös teinien omiin puhelimiin
  • bussiaikataulut
  • harrastusaikataulut, peli- ja turnausohjelmat
  • varausvahvistukset (bussi, juna, leffaliput, hotelli...)
  • muistilaput: jos on tehnyt tärkeän muistilapun, ei halua kuljettaa sitä mukana mutta tarvitsee tietoja ehkä muuallakin (esim. itsellä rippijuhlien muistilista) 
  • yhteystiedot, osoitteet, uusien löytöjen tiedot
 
  
 
 
Vaatelainaamo-bongaus hiihtolomareissulla.


  • reseptit blogeista ja muualta netistä, naisten lehdistä (kampaajalla, kirjastossa, kaverilta..) tai äidin reseptikirjasta 
  • hyvät ideat liittyen esim. sisustukseen, tuunaukseen, askarteluun, ruokaan (kaverin kotoa, lehdistä, kahvilasta...)
  • kuvat omasta sisustuksesta tai vaatteista; kuvasta näkee paremmin ja objektiivisemmin, kuin livenä tai peilistä
  • puutarha- ja viljelykuvat eri vuodenaikoina, kylvösten sijainnit
  • vaatteet henkarissa tai sovituskopissa päällä, muut tuotteet kaupassa / kirpparilla / kaverilla: ei tarvitse heti ostaa, vaan katselee kotona rauhassa kuvaa ja tekee päätöksen vasta harkinnan jälkeen.
 
Ei tarvitse ostaa kirjaa tai säästää esim. Yhteishyvän välissä tulevaa reseptiliitettä, kuva riittää parhaista.







Askarteluidis wc-paperirullahylsyistä.

Vinkee oristeluidea.
 

  • mieleenpainuvia tekstinpätkiä kirjoista
  • lehdistä tai netistä poimintoja tai huvittavuuksia
  • kirjan kannet esim. kaupassa kirjastosta lainaamista varten
  • tietokoneen herjat sekä kotona että töissä; on helpompi selvittää asiaa atk-hepulle, kun voi päräyttää oikeaa tekstiä sen sijaan, että selostaa "sit siihen tuli sellanen ruutu".
  • hiusvärin paketti, juurikasvu tulee värjättyä samalla sävyllä
  • sotkukuvat: huutamisen ja mussuttamisen sijaan lähetän joskus teineille kuvan asioista, jotka oli sovittu hoituvan (kenkäkaaos, reput/kirjat/monisteet ym. väärissä paikoissa, vaatteet lattialla, keittiökaaos jne.)
 
Nettitestit on varsinainen totuuden torvi.

 

Taas tätä puuropropagandaa..


Oman käytön lisäksi näitä kuvia tulee jaettua jälkikasvun kanssa, kaverille saatan lähettää reseptin. Kaupasta tai kirpparilta lähetän joskus kuvan tuotteesta esim. kauppoja kammoksuvalle teininuorukaiselle tyyliin "ostanko sulle, käytätkö?". 


Mitä en ole hoksannut? 
Miten vielä voi hyödyntää kännykän kuvia?


lauantai 9. elokuuta 2014

Säkkiviljelykuulumiset


Kokeilin tänä kesänä ex tempore säkkiviljelyä ja tässäpä kokemuksia ja satoa. Vuodethan on säiden kannalta erilaisia, joka tietenkin vaikuttaa kaikkeen viljelyyn, että sitä en tässä nyt syvemmin ala pohtimaan (aikaiset lämpimät, kylmä kesäkuu ja hullut helteet). Säkkiviljelmien saama huomio oli minimalistista eli istuttamisen jälkeen säkit saivat viihtyä melkein itsekseen: huoltotoimina vain kastelu, sadon korjuu ja ihailu. Fiksu olisi ehkä jotain lannoitetta antanut, mutta kyllä mustan mullan alkuvoimalla on satoakin tullut.




 
Kylvin esikasvattamatta yhteen säkkiin kesäkurpitsaa (2 tainta säkissä) ja lehtikaalta kahteen säkkiin (3-4 tainta säkissä). Kesäkurpitsa on aikasta kookas kasvi ja ehkä tuentaakin kaipaava näin loppukaudesta, mutta kyllä ne säkissään viihtyivät ja tähän mennessä tullut kolme komeaa kesäkurpitsaa. Lehtikaali on tuottanut satoa niin ikään, mutta enemmänkin olisi saanut tulla. Olisiko kaivannut lannoitetta, lisää kasvusyvyyttä vai oliko säät vain haasteelliset, mene ja tiedä.

Tulevina kesinä aion jatkaa säkkiviljelyä, mutta taidan laittaa nämä isommat penkkiin, säkkiin kevyempää ja aikaisemmin satoa antavia eli salaattia, yrttejä, pinaattia. Ja ei pidä unohtaa sitä, että säkit olivat kyllä iso ilo ainakin minun silmälle! Täytyy tyhjätä säkit vain huolellisesti, pestä ja laittaa odottamaan ensi kesää.


Tässä hommassa nopeus on todellakin valttia.


Lehtikaalta riittää hyvin pakasteeseenkin asti ja se kävi kyllä kätsästi: lehdille kevyt pesu ja kuivaus, muovipussissa pakastimeen yöksi. Seuraavana päivänä rasiat valmiiksi nimilappuineen, tykötarpeet esille ja sitten pitää olla sairaan nopea: pussi pakastimesta, saman tein puristelee pussissa kaalit palasiksi, avataan pussi ja poistetaan lehtiruodit. Äkkiä rasioihin ja takasin pakkaseen. Lehtikaali sulaa älyttömän nopeasti eli hommassa saa oikeasti pitää kiirettä, sillä sulanut lehtikaali ei enää rapise palasiksi vaan täytyy käyttää saksia.

Mikäli innostuit hommasta, kurkkaapa aikaisempi postaus säkkien perustamisesta tästä. Säkit ovat olleet tosi siistit, multa ei ole mistään valunut eli voin suositella kyseistä tapaa muillekin.

lauantai 2. elokuuta 2014

Hajatelmia



Oli kesä, mopo, oli kesämopo. Mopo, kesä..


Selaillessa kännykän kuvasatoa kesän ajalta, sain koottua omaan mieleeni näkemästäni nopeasti kultturellin fiiliksen. En viittaa nyt taiteeseen, vaan tähän aikaan, tapoihin, mieltymyksiin, ajanviettoon, ympäristöön ja yhteisöön. Sitähän elää elämäänsä valintojensa kautta melko sokeana, mutta esim. kameran tallentamana pystyy jäsentämään mennyttä, muistamaan ja arvostamaan. Vaikeuksistaan huolimatta tässäkin kesässä on ollut muistamisen arvoisia asioita.


Taidenäyttelyssä pysähdyin, katselin, ajattelin.


Makee kesäpizza oli innostava yhteistyö!


Kesän ja viime aikojen trendi elämässäni on ollut hidastaminen ja yksinkretaistaminen. Ne ovat tapahtuneet luonnollisesti, ilman että olisin tietoisesti niitä tavoitellut. On tullut ähky erityisesti materiaan ja sen parissa vietettävään aikaan. Koti on ihana ja toimiva juuri tällaisenaan meille, joka päivä on löytynyt jotain päälle laitettavaa, eikä kaupassa / kirpparilla ole mitään mitä välttämättä tarvitsen. 





 



Oma elämisen tahti on hidastunut myös luonnollisesti sen kautta, että aikaa jälkikasvun huoltoon ja huolehtimiseen ei enää juurikaan kulu. Heille taitaa riittävää ja parasta olla se, että olen paikalla ja toisinaan jopa henkisesti läsnä ;) Kuten viisas ystäväni toteaa minulle ihanan usein Samppa Linnan sanoin "Täsä mä ole", kun kutsun häntä nimeltä. Tuo taitaa olla muuten aivan aliarvostettu elämänasenne!

Maanantaina koittaa töihin paluu. Alla olevista jääkaappiovilöydöistä voikin napata fiiliksiä parhaiten kuvaavan asenteen. Vaihtoehto numero kaksi houkuttelee enemmän!